Hoppa till huvudinnehåll

Frågetecken skuggar BK-46: Tappar även Alex Lignell och får spela utan minst tre viktiga kuggar från i fjol – ”Coronan har satt käppar i hjulet, i synnerhet för att få lagbygget klart”

Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Tränaren Andreas Rönnberg har tappat flera viktiga spelare inför nästa säsong. Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,timo oksanen

I går stod det klart att BK-46 tappar en av sina riktigt viktiga kuggar: Bogdan Klepa. Nu berättar Andreas Rönnberg att det föll på ekonomin som fått ett hårt slag på grund av coronaviruspandemin – och tillägger att de tappar en tredje viktig kugge. Dessutom är ännu All Star-centern Robin Sjöman ett stort frågetecken.

I april tappade man Oscar Kihlstedt till Sverige.

Nu i juni står det klart att även “en av ligans bästa målvakter” drar på sig en annan tröja. Två tunga namn har BK-46 alltså tappat under försäsongen – och det är inte allt.

– Det är klart att det är tuffa bortfall. Så kan du lägga till Alex Lignell på den listan också, säger chefstränaren Andreas Rönnberg per telefon till Yle Sporten på tisdagseftermiddagen.

– Han ska i väg på någon militärgrej med jobbet och vara borta ett halvt år. Nu har det skjutits upp på grund av coronan så han kommer inte alls att vara med nästa år.

Alex Lignell.
BK får klara sig utan Alex Lignell också nästa säsong. Alex Lignell. Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Matti Matikainen BK-46,alex lignell

Tre viktiga kuggar ur fjolårets trupp är alltså borta. Och än så länge har inga förstärkningar anslutit sig till laget. Dessutom är ytterligare ett tungt namn ännu ett frågetecken för säsongen 2020/21.

Ingen lösning på målvaktsfronten

– Vi har försökt få resten av laget klart först och nu ska vi börja blicka utåt. En målvakt måste vi ju försöka skaffa någonstans i från. Så sku vi behöva lite förstärkning vad gäller utespelarna också.

BK-46 har ändå redan inlett jakten på en ny målvakt – men hittills har sökandet gett noll.

– Ännu har vi inte hittat en lösning men vi jobbar på det hela tiden. Nu är det bara Mikael Heinonen som har kontakt på målvaktspositionen. Och vi är ju nog nöjda med honom och tror starkt på honom. Men det är klart att vi behöver en målvakt till.

Vi hade intresse att hålla kvar honom i BK-46 och han visade själv också intresse över att stanna.

Sedan tidigare stod det klart att Rönnberg själv, Jac Karlsson, Sebastian Säkkinen, Victor Westerlund, Linus Sjöman och Oliver Nordlund tecknat på för nästa säsong. Enligt Rönnberg är läget klart också med de övriga: bortsett från en spelare:

Årets All Star-center och landslagsspelaren Robin Sjöman.

– Robin Sjöman är enda som är lite osäker tack vare hans jobbsituation. Han har haft lite svårt att hitta tid åt både handbollen, familjen och jobbet. Det försöker vi få fixat inom den närmaste tiden så det skulle ordna sig för honom.

BK:s Robin Sjöman skjuter ett hoppskott.
Robin Sjöman hade en riktigt lyckad säsong i BK-46. BK:s Robin Sjöman skjuter ett hoppskott. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Karis,Raseborg,Västnyland,BK-46 Handboll,robin sjöman

Men flera viktiga pusselbitar saknas och för tillfället är det den ekonomiska situationen som stökar till det och resulterar i att lagbygget inte är klart, så som de hade hoppats.

”Han var för dyr för BK-46”

En stor lucka lämnas framförallt efter Klepa mellan stolparna. Bland annat i toppmötena mellan Dicken och BK-46, blev det i fjol ofta en kamp där målvakterna i bägge lag till slut avgjorde matcherna.

Klepa var en kugge Rönnberg gärna hade sett i laget också nästa år.

Varför lämnade Bogdan Klepa?

– Vi hade intresse att hålla kvar honom i BK-46 och han visade själv också intresse över att stanna. Han ville först hitta en klubb i en annan, bättre liga. Men efteråt hörde han av sig till oss och skulle ha velat spela för BK.

– Det blev en ekonomisk fråga till slut. Han var för dyr för BK-46 så som situationen är nu. Vi hade inte möjlighet att hålla kvar honom, berättar Rönnberg.

Andreas Rönnberg coachar sitt lag.
Andreas Rönnberg har ingått i gruppen som försöker bygga laget till nästa år. Andreas Rönnberg coachar sitt lag. Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollsförbundet Andreas Rönnberg

Tror du att ni kunde ha haft kvar Klepa om inte situationen varit den här?

– Det tror jag nog säkert att vi skulle ha kunnat. Vi hade en bra säsong i fjol. Vi hade bra flow, mycket folk på matcherna och vi var på gång ordentligt.

– Tyvärr kom coronan och förstörde det och gjorde att säsongen blev på hälft. Nu är det lite svårare att veta vad läget kommer vara till nästa år. Man hoppas ju att de flesta sponsorerna hålls kvar och tycker att idrott är viktigt fast det är tuffare tider för dem också nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport