Hoppa till huvudinnehåll

Ingå passerade rapporteringsgränsen för antalet coronafall - men läget är fortfarande jättelugnt, intygar grundtrygghetschefen

kaksi maskia pöydällä
Pilvi Österman berättar att Ingå haft tillgång till tillräckligt med skyddsutrustning. kaksi maskia pöydällä Bild: Marja Väänänen / Yle coronavirus,COVID-19,nedstängning,andningsskydd

Antalet bekräftade coronafall i Ingå är nu sex stycken. Tidigare har Ingå inte funnits med på Institutet för hälsa- och välfärds lista eftersom fallen varit fem eller färre.

- Pandemigruppen möttes tidigare varje vecka och numera varannan vecka för att få en uppdatering kring situationen. Nu nådde vi rapporteringsgränsen, förklarar Pilvi Österman, grundtrygghetschef i Ingå.

Utspridda över en period på tre månader

Det har varit en jämn ökning av antal bekräftade fall i kommunen sedan medlet av mars, så de sex fallen är med andra ord utspridda över en period på nästan tre månader. Ingå har inte märkt av någon ökning sedan man återgick till närundervisning den 14 maj.

- Läget är jättelugnt och är det fortfarande. Ingen har avlidit, berättar Österman.

Ingås boendeenheter har än så länge skonats från smitta. Numera får invånarna vid enheterna träffa sina anhöriga utomhus och med skyddsarrangemang. Mot hösten ska de också kunna träffas inomhus i ett specialbås.

- Vi har beställt motsvarande mötesbås som de har i Helsingfors där man kan träffas med en glasskiva emellan och tala via en telefonlur, berättar Österman.

2.6 klockan 19.09: Skolorna återgick till närundervisning den 14 maj och inte april som det tidigare stod.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland