Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska konfirmationsläger ordnas senare och med större fokus på hygien: "Så fort någon har förkylningssymtom så skickar vi hem den personen"

Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo Svenska församling
Camilla Ekholm säger att det inte går att ordna ett övernattningsläger med säkerhetsavstånd. (Arkivbild.) Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo Svenska församling Bild: Yle/ Stefan Paavola kyrkoherde,kyrkor,Sibbo,Sibbo svenska församling,camilla ekholm

Att hålla avstånd till varandra och vara extra noga med sin handhygien är det nya normala, så också i de svenska församlingarna i Östnyland.

Vi har tagit reda på hur Sibbo svenska församling, Borgå svenska domkyrkoförsamling och Agricola svenska församling kommer att göra gällande sommarens läger och gudstjänster.

I det stora hela kommer det mesta att ordnas, men på ett lite annat sätt eller under en lite annan tidpunkt än vad man är van vid.

Sibbo nya kyrka i kyrkoby, Sibbo
Arkivbild på Sibbo kyrka. Sibbo nya kyrka i kyrkoby, Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland,Sibbo nya kyrka,sibbo kyrka

Sibbo svenska församling ordnar färre läger

Inom Sibbo svenska församling kommer det i år att ordnas färre läger än andra år, berättar kyrkoherde Camilla Ekholm.

- Vi ordnar inte barnläger i år, men däremot så kommer vi att ha konfirmationsläger.

Hon berättar att alla konfirmationsgrupper kommer att ha en egen dagträff under de kommande två veckorna men att själva lägren skjutits fram till slutet av juli och början av augusti.

Förutom det här har man också valt att förkorta lägren från sju till fem dagar.

- Vi ordnar konfirmationslägren efter varandra men vi har lämnat en ordentlig städdag där emellan där vi desinficerar hela lägergården.

Ekholm berättar att de kommer att ha särskild fokus på hygien och på deltagarnas hälsa.

- Så fort någon har förkylningssymtom så skickar vi hem den personen direkt och tar också kontakt med hälsocentralen.

Hon avslutar med att säga att den allra viktigaste säkerhetsåtgärden är att alla som kommer till lägret är friska.

Mats Lindgård.
Mats Lindgård säger att församlingen tänkt på allting ur ett säkerhetsperspektiv. (Arkivbild.) Mats Lindgård. Bild: Yle/Jonas Blomqvist mats lindgård

Borgå svenska domkyrkoförsamling tar vissa beslut senare

Mats Lindgård är kyrkoherde och domprost vid Borgå svenska domkyrkoförsamling. Han berättar att de försökt tänka på allting ur ett säkerhetsperspektiv.

- Under de tider som var planerade för konfirmationslägren håller vi istället dagssamlingar och distansstudier. I slutet av sommaren har vi bokat in ett kortare övernattningsläger på tre till fyra dygn för varje grupp.

Lindgård påpekar ändå att de bara genomförs om situationen tillåter.

- Vi tar det beslutet senare, vi hoppas att de kan hållas, men det vet vi inte ännu.

Den västra gaveln till Borgå domkyrka.
Här ordnas det snart gudstjänst igen, men med säkerhetsavstånd. (Arkivbild.) Den västra gaveln till Borgå domkyrka. Bild: Yle/ Ellen Henricson Borgå domkyrka,kyrka

Gällande läger för barn ser situationen liknande ut.

- Alla barnläger med övernattning har inhiberats men istället har vi satt in dagläger för barn i augusti.

Agricola svenska församling har skjutit upp vissa läger

Stina Lindgård är kyrkoherde i Agricolas svenska församling och hon berättar att de har liknande planer som både Borgå och Sibbo gällande konfirmationsläger.

- Daglägret som vi skulle ha haft i början av juni har vi skjutit upp till slutet av juli och början av augusti. Och så har vi ett övernattningsläger som vi tänkt ha första veckan i augusti, och det har vi förkortat från sju dagar till fem dagar.

Gällande barnens läger tänker de också i liknande banor.

- Vi har inga övernattningsläger alls eftersom platsen där vi skulle ha haft övernattningsläger inte uppfyller den standard som behövs för att upprätthålla rätt hygiennivå. Men i juli och augusti ordnar vi dagläger för barn.

Stina Lindgård i fullmäktigesalen.
Stina Lindgård är kyrkoherde för Agricola svenska församling. (Arkivbild.) Stina Lindgård i fullmäktigesalen. Bild: Peik Henrichson/ Yle Stina Lindgård,stadsfullmäktige,Borgå

Gudstjänster ordnas med säkerhetsavstånd

Gällande gudstjänsterna är alla församlingar på samma linje. Det är viktigt att hålla säkerhetsavstånd och att ordna gudstjänster så att de är så säkra och trygga som möjligt.

Bara ett visst antal får komma in i kyrkan och platserna där man får sitta kommer att vara utmärkta på förhand.

Nattvarden kommer också att skötas med noggrann fokus på hygien och bland annat i Sibbo kommer man att gå fram till altaret en i taget.

Alla församlingar kommer också att fortsätta med de streamade gudstjänsterna, men i lite olika utsträckning.

Sibbo svenska församling kommer tillsvidare att fortsätta att streama sina gudstjänster varje söndag medan Lovisa kommer att streama en söndag i månaden. I Borgå är målet att man ska fortsätta streama efter sommaren.

Lovisa kyrka
En av Östnylands mäktigaste byggnader? (Arkivbild på Lovisa kyrka.) Lovisa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström lovisa kyrka

Kapellen i Borgå och Lovisa får ännu vänta

I Sibbo kommer gudstjänsterna att ordnas i samma utsträckning som före epidemin men så är inte fallet i Borgå och Lovisa.

Både Borgå svenska domkyrkoförsamling och Agricola svenska församling kommer att ordna gudstjänster som vanligt i kyrkorna men inte i kapellen.

- Vi ordnar inte kapellgudstjänster ännu i sommar, men vi hoppas kunna fortsätta med dem på hösten. Kapellen är ganska små och en mycket stor del av de som brukar gå på kapellgudstjänsterna hör till den åldersgruppen som hela samhället har ombetts att skydda, säger Borgå svenska domkyrkoförsamlings kyrkoherde.

I Lovisa gör man likadant.

- Vi ordnar inte gudstjänster i kapellen ännu i juni och juli. Så vi öppnar lite stegvis vår verksamhet, säger Agricola svenska församlings kyrkoherde.