Hoppa till huvudinnehåll

Trump anklagar guvernörer för handfallenhet och hotar mobilisera militären för att kväsa protester i USA

Donald Trump håller upp en Bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken i närheten av Vita huset.
Donald Trump håller upp en bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken nära Vita huset på måndag. Donald Trump håller upp en Bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken i närheten av Vita huset. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

President Donald Trump hotade på måndag landets guvernörer med att mobilisera militären för att kväsa protesterna mot polisvåld som blossat upp runtom i USA.

Trump talade i Vita husets rosenträdgård inför journalister, där han krävde ett slut på protesterna.

Om inte guvernörerna runtom i landet utnyttjar nationalgarden i tillräckligt stor utsträckning för att “inta dominansen på gatorna”, så kommer militären i USA att inträda “och lösa problemet för dem”, uttryckte Trump.

Tidigare på morgonen i ett konferanssamtal till guvernörerna hade Trump sagt att guvernörerna kommer att framstå som "en bunt idioter" om de inte med hårda tag försöker få slut på demonstrationerna.

Trump beskrev sig själv som "presidenten av lag och ordning."

-Vi har det bästa landet i världen och vi kommer att se till att det förblir tryggt, sade presidenten.

Demonstranter utanför Vita huset skingrades - Trump besökte kyrka med bibeln i handen

Strax innan Trump talade hade polisen och nationalgardets soldater börjat skingra en grupp med hundratals fredliga demonstranter i Lafayette Park i närheten av Vita huset. Demonstranterna protesterade mot polisbrutalitet och George Floyds död.

Polisen tog till tårgas, pepparspray och gummikulor för att skingra fredliga demonstranter utanför Vita huset inför Trumps besök vid kyrkan i Lafayette-parken.
Polisen tog till tårgas, pepparspray och gummikulor för att skingra fredliga demonstranter utanför Vita huset inför Trumps besök vid kyrkan i Lafayette-parken. Polisen tog till tårgas, pepparspray och gummikulor för att skingra fredliga demonstranter utanför Vita huset inför Trumps besök vid kyrkan i Lafayette-parken. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

Medan Trump höll sitt tal kunde man höra hur tårgaskanistrar exploderade, rapporterar AP.

Demonstranterna skingrades för att Trump skulle kunna passera genom parken till en kyrka, Episcopal Church, som skadades under en av protesterna. Vid kyrkan stod Trump med en bibel i handen tillsammans med stabsmedlemmar.

Utspelet har redan fått kritik. New York-guvernören Andrew Cuomo sade att presidenten “utnyttjade militären för att skingra en fredlig protest för att låta sig fotograferas vid en kyrka.”

Tårgasen låg rätt tät i kvarteren kring Vita huset då demonstranterna skingrades inför Trumps promenad till kyrkan.
Tårgasen låg rätt tät i kvarteren kring Vita huset då demonstranterna skingrades inför Trumps promenad till kyrkan. Tårgasen låg rätt tät i kvarteren kring Vita huset då demonstranterna skingrades inför Trumps promenad till kyrkan. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

George Floyds död betecknas av myndigheter som mord efter ny obduktion

Kraftiga demonstrationer har avlöst varandra i USA den senaste veckan, efter att 46-åriga George Floyd dödades av polisen i samband med ett gripande Minneapolis förra veckans måndag.

En videoinspelning som visar hur en av poliserna trycker sitt knä mot Floyds strupe under nästan nio minuter, har spridit sig runt om i världen. Polisen misstänks nu för dråp och vållande till annans död.

En obduktion som beställts av George Floyds familj visar att kvävdes till döds som en följd av tryck mot hans hals och nacke, säger familjens advokat.

Myndigheternas rättsläkare har nu också betecknat George Floyds död som mord.

Det skiljer sig från den tidigare preliminära obduktionen som uteslöt kvävning som dödsorsak och gjorde gällande att Floyd skulle ha dött på grund av underliggande hjärtproblem.

Demonstrationer och plundringar fortsatte på måndagen

På måndagen pågick demonstrationer i flera städer trots att utegångsförbud utlysts på många håll.

I New York demonstrerade människor framför det berömda Macy-varuhuset på Manhattan trots guvernören Cuomos utegångsförbud mellan klockan elva på kvällen och fem på morgonen.

I Dallas greps demonstranter som blockerade en landsväg då de marscherade över en bro och i Philadelphia avfyrades tårgas mot hundratals demonstranter från ett fordon som bar texten “Pennsylvania State Police”.

I St Louis i Missuori skadades fyra poliser i samband med ett skottintermezzo under en demonstration, uppger stadens polis.

Det har också rapporterats om plundring av affärer bland annat på Manhattan i New York, i Hollywood i Los Angeles och i Chicago, trots nattliga utegångsförbud.

Sent på måndag kväll låg det skyltdockor utanför en plundrad affär på Hollywood Boulevard i Los Angeles.
Sent på måndag kväll låg det skyltdockor utanför en plundrad affär på Hollywood Boulevard i Los Angeles. Sent på måndag kväll låg det skyltdockor utanför en plundrad affär på Hollywood Boulevard i Los Angeles. plundring

I en förort till Chicago ska ytterligare två personer har dödats i samband med oroligheterna, enligt nyhetsbyrån AP.

Hittills har åtminstone nio människor dött i anknytning till protesterna i USA.

I Minneapolis besökte George Floyds bror Terrence Floyd igår platsen där hans bror knäades ner av polisen innan han dog.

En fredlig demonstration ägde rum vid platsen femton minuter efter att utegångsförbudet trädde i kraft.

Artikeln har kompletterats med ytterligaer information kl 9.40.

Källor: AP, Washington Post, New York Times, Politico.

Läs också