Hoppa till huvudinnehåll

Dora från Lammholm fick solig minnesbänk i Norrby

Dora Siivonens minnesbänk.
Minnesbänken är planerad och konstruerad av mästarsmeden Kristian von Pfaler i Gustavs. Initiativtagaren Mervi Sjölund är glad över slutresultatet. Dora Siivonens minnesbänk. Bild: Lotta Sundström/Yle minnesmärke

Den här veckan har en minnesbänk avtäckts i Norrby hamn i Iniö.

Minnesplatsen med en bänk och ett körsbärsträd vid havet har inrättats till minnet av Dora Siivonen. Dora föddes, växte upp och levde så gott som hela sitt liv på Lammholm.

Dora blev bekant för många genom dokumentären Dora på Lammholm år 2013, av Mikaela Weurlander.

I dokumentären fick tittarna följa med den då 85-åriga Doras liv på Lammholm, där hon levde delvis självförsörjande med katten Saku som sällskap.

Dora Siivonen från Lammholm.
Dora Siivonen på Aftonro. Dora Siivonen från Lammholm. Bild: Yle/Johanna Ventus dora från lammholm

Några år senare fick tittarna följa med Dora i en uppföljare. Då flyttade Dora från Lammholm till en ny tillvaro på äldreboendet Aftonro i Norrby. År 2017 dog Dora Siivonen, 91 år gammal.

Dora var känd som en vänlig och livsglad person med kärlek till djur, människor och natur. Hon var en kunnig odlare och var aktiv i 4H-rörelsen som hon ledde i Iniö i tiotals år.

Mervi Sjölund vid stranden.
Mervi Sjölund har drivit projektet med flankstöd av bland annat Ralf Nyman. Mervi Sjölund vid stranden. Bild: Lotta Sundström/Yle person,Mervi Sjölund

Initiativtagare till minnesbänken, Mervi Sjölund, är glad över slutresultatet som genast togs i bruk. Bänken pryds av en kattsiluett och en strålande sol.

- Jag är jättenöjd med Saku-katten och en sol, Dora var ett solsken för Iniö, säger Sjölund.

Katten Saku hade fått sitt namn efter ishockeyspelaren Saku Koivu.

Bänken är planerad och konstruerad av mästarsmeden Kristian von Pfaler i Gustavs. Sami Leppänen har varit finansiär och Pargas stad har bidragit med en del arbete för bänkens fundament och plantering.

Kristian von Pfaler.
Kristian von Pfaler. Kristian von Pfaler. Bild: Lotta Sundström/Yle person

Sjölund tänker att bänken kan vara en minnesplats för alla nära och kära. Vid bänken kan man ta en paus och tänka på dem man saknar.

- Jag kommer i alla fall att tänka på min egen pappa. Det är en minnesbänk för alla våra kära som gått bort.

Dora Siivonens minnesbänk.
Många passade på att provsitta bänken med utsikt över havet. Till vänster Viking Eklund som höll ett tal under ceremonin. Dora Siivonens minnesbänk. Bild: Lotta Sundström / Yle person,viking Eklund

Här kan du lyssna på radioinslaget från invigningsceremonin i Norrby.
Du hör Mervi Sjölund, Kristian von Pfaler och Viking Eklund. Redaktör: Lotta Sundström.

Läs mera:

Åren med Dora från Lammholm

Hur börjar man ett nytt liv som 90-åring? Hur lämnar man ett hem där man har bott hela sitt liv? Det blev en nyckelfråga för den nya dokumentären med Dora.Läs också