Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomichefen: Regeringens stödpaket kan täcka största delen av Raseborgs coronadykning

Ingåbon Jeanette Bäckström
Jeanette Bäckström jobbar numera som ekonomichef i Raseborg, tidigare innehade hon jobbet som controller. Ingåbon Jeanette Bäckström Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Ingå,jeanette bäckström

Raseborgs ekonomichef välkomnar regeringens stödpaket på 1,4 miljarder till kommunerna. Men hon önskar att mer pengar hade riktats till att kompensera för sådana skatteintäkter som i Raseborg minskar radikalt.

Regeringen presenterade i tisdags (2.6) sin exceptionellt stora tilläggsbudget som bland annat ska kompensera för de skatteintäkter som kommunerna går miste om.

- Det var positivt att det kom ett beslut. Kommunerna har väntat ganska länge på det här stödpaketet. Man har diskuterat om stödpaketets storlek men inte slagit fast något om grunderna för det, säger Raseborgs ekonomichef Jeanette Bäckström.

Regeringen Sanna Marin på presskonferens.
Regeringen meddelade om den exceptionellt stora tilläggsbudgeten i tisdags. Regeringen Sanna Marin på presskonferens. Bild: Lehtikuva Regeringen Marin,Sanna Marin,Anna-Maja Henriksson,Maria Ohisalo,Katri Kulmuni,Li Andersson

Bäckström har redan hunnit göra en grov första uppskattning av vad stödpaketet innebär för Raseborgs del.

- Det ser ut som att det täcker ungefär två tredjedelar av de coronarelaterade kostnader som vi har för det här året.

Raseborg drabbas hårt: just nu ligger prognosen på 6-7 miljoner euro sämre resultat än budgeterat på grund av olika saker som hänger ihop med pandemin.

Den största inverkan har skatteintäkterna som väntas rasa. Men stadens ekonomiska sits försämras också av uteblivna intäkter som dagisavgifter eller företagshyror samt extra utgifter för skyddsutrustning.

Bäckström säger att det ännu gäller att vänta och se vad det kommer för uppgifter om fördelningsgrunderna.

Beslutet verkar ändå lämna en del att önska.

- Det som man nämnde i går (2.6) var att andelen av samfundsskatten som kommunerna får skulle höjas. För Raseborgs del är samfundsskatten i proportion inte så jättestor, så för den delen är utfallet inte så gynnsamt.

Hon hade hellre sett mera pengar för att kompensera bortfallet i kommunalskatten, det vill säga den skatt som bygger på inkomst och som kommunerna får.

Stöd behövs också i framtiden

Behovet av en hjälpande statlig hand kommer att finnas under en lång tid.

- Det här stödpaketet som regeringen nu kom med gäller 2020 och vi kan redan se att coronapandemins ekonomiska effekter kommer att vara långtgående. De kommer inte att ta slut efter det här året, konstaterar Bäckström.

Vad kan raseborgare göra för att hjälpa?

- Det som regeringen sa i går och som jag också själv tänker är att trygga sysselsättningen. Det är via den som vi får våra skatteinkomster och det är på sysselsättningsfronten som vi har tappat mest.