Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatta demonstrationer i USA - en handfull republikanska senatorer kritiserade Trumps kyrkobesök

Demonstranter på First Avenue i New York den 2 juni 2020.
Ett hav av demonstranter på First Avenue i Manhattan, New York den 2 juni 2020. Demonstranter på First Avenue i New York den 2 juni 2020. First Avenue

På tisdagen fortsatte demonstrationerna i flera amerikanska städer efter att afroamerikanen George Floyd i början av förra veckan misshandlades till döds av en polis i Minneapolis.

Protesterna har förlöpt huvudsakligen i fredliga tecken och tisdagen beskrevs som en lugnare dag än måndagen. Men på vissa håll urartade situationen till vandalism och våldsamheter.

I storstaden New York trotsade många demonstranter utegångsförbudet som trädde i kraft klockan åtta på kvällen. Vissa av dem vandaliserade affärer och drabbade samman med polisen.

En vandaliserad souveniraffär nära Times Square i New York.
En vandaliserad souvenir- och elektronikaffär nära Times Square i New York. En vandaliserad souveniraffär nära Times Square i New York. Bild: AFP / Lehtikuva New York,affärer

En grupp demonstranter marscherade över Brooklyn Bridge medan polishelikoptrar flög ovanför och övervakade händelseförloppet.

Större marscher och demonstrationer ägde rum också i Los Angeles, Philadelphia, Atlanta och Seattle.

I huvudstaden Washington DC hölls protester nära Lafayette-parken. I förrgår tömdes samma park på demonstranter i förrgår för att röja utrymme åt president Trump, som besökte en historisk kyrka och lät sig fotograferas medan han höll en bibel i handen.

Donald Trump håller upp en Bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken i närheten av Vita huset.
Donald Trump håller upp en bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken i närheten av Vita huset. Donald Trump håller upp en Bibel utanför kyrkan i Lafayette-parken i närheten av Vita huset. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

En opinionsundersökning som Reuters och Ipsos genomförde på måndagen och tisdagen visar att de flesta amerikaner stöder demonstrationerna.

Nästan två tredjedelar av de tillfrågade sade sig sympatisera med demonstranterna, medan 27 procent inte gjorde det och 9 procent var osäkra.

Undersökningen bygger på svar från 1113 vuxna amerikaner och har en felmarginal på tre procentenheter.

Trump kritiserar New York: "Ta itu med avskum och förlorare"

President Donald Trump hotade i måndags att skicka ut militära förstärkningar för att kväsa demonstrationer ifall guvernörerna inte gör det.

I tisdags angrep presidenten New Yorks ledning på Twitter och krävde att delstaten kallar in nationalgardet för att ta itu med “avskum och förlorare”.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP skulle Trump trots allt vara på väg att backa från sitt hot att sända militären till delstater.

Försvarsministeriet rapporteras ändå ha skissat upp planer på hur militär styrka kunde mobiliseras vid behov.

En handfull republikanska senatorer kritiserar Trump

På tisdagen kritiserade en liten grupp republikanska senatorer president Trumps besök till kyrkan nära Vita huset i Washington i måndags.

- Ingen har rätt att vandalisera andras egendom...men det finns en lagstadgad rätt att protestera och jag är emot att en fredlig grupp demonstranter skingras i syfte att bereda plats för att ta fotografier, sade Nebraskasenatorn Ben Sasse.

Tim Scott, som är enda afroamerikanen bland republikanska senatorerna, var också kritisk.

- Om frågan gäller huruvida det är okej att använda tårgas för att bereda utrymme så att presidenten kan låta sig fotograferas, så är mitt svar nej, sade Scott.

Republikanen James Lankford som representerar Oklahoma i senaten beskrev Trumps kyrkbesök som “konfronterande”, medan Susan Collins, republikansk senator från Maine, tyckte att det är “smärtsamt att se hur fredliga demonstranter utsätts för tårgas för att låta presidenten passera gatan och besöka en kyrka som han mig veterligen besökt endast en gång tidigare.”

Republikanska senatorer har oftast varit mycket försiktiga med att kritisera presidenten och endast en av dem, senatorn Mitt Romney, röstade för att fälla presidenten i riksrätt tidigare i år.

Källor: AP, Reuters, New York Times

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också