Hoppa till huvudinnehåll

George Floyds liv hedras i Helsingfors i dag - fredlig manifestation hålls på Senatstorget

En väggmålning på George Floyd, den svarte man som dödades av polis i Minneapolis. Bredvid Georges ansikte står det I can't breathe, vilket blev hans sista ord.
En väggmålning på George Floyd. En väggmålning på George Floyd, den svarte man som dödades av polis i Minneapolis. Bredvid Georges ansikte står det I can't breathe, vilket blev hans sista ord. Bild: imago images/Future Image/ All Over Press Fallet George Floyd,bildkonst,graffiti

En manifestationen hålls idag för att minnas George Floyd samt för att uppmärksamma att svarta liv är lika mycket värda som alla andra.

Det är en manifestation för rättvisa, frihet, antirasism och förändring, enligt arrangörerna.

Manifestationen inleds klockan 17 vid Senatstorget i Helsingfors. Från 17 till 18 hålls tal och uppträdanden och manifestationen fortsätter till klockan 21.

Under manifestationen talar bland andra ägarna till Brooklyn Café i Helsingfors Sharron och Brenda Todd, Liban Sheikh som är ordförande för Vänsterunga i Finland samt Fatim Diarra som är vice ordförande för De Gröna.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Updates‼️‼️

A post shared by 🤎Andrea (@_kingdreaa) on

– Det är en fredlig manifestation, poängterar Andrea Moukoko som är en av arrangörerna för evenemanget.

På grund av coronaepidemin uppmanas deltagare i manifestationen att hålla avstånd till varandra. Deltagarna uppmanas även att bära ansiktsskydd samt skyddshandskar eller att ha med sig handdesinfektionsmedel.

Sedan den första juni är samlingar för upp till 500 personer tillåtna på offentliga platser.

Demonstrationer och manifestationer har ordnats runtom i USA och också i till exempel London, Berlin och Nya Zeeland.

Digital manifestation i tisdags

Redan på tisdagen visade finländarna solidaritet med George Floyd och stod upp mot rasism genom en digital manifestation.

Genom manifestationen ville arrangörerna kräva rättvisa för George Floyd och alla andra som mördats på grund av sin hudfärg, samt kräva jämlikhet för förtryckta människor.

Instagram fylldes från och med klockan 15 med bilder där den amerikanska ambassaden i Finland var taggad.

Över hela världen har såväl organisationer och företag som kändisar och privatpersoner tagit ställning mot rasism och polisövervåld mot svarta och för jämlikhet och solidaritet.

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes