Hoppa till huvudinnehåll

Klubbläkare larmar om ökad skaderisk i Premier League – ligans regler ger också nya utmaningar: "Går bakåt 15 år i tiden"

Crystal Palaces Christian Benteke får behandling i Premier League.
Tidigare i år fick Christian Benteke i Crystal Palace behandling. Crystal Palaces Christian Benteke får behandling i Premier League. Bild: All Over Press Christian Benteke,Crystal Palace FC

Skadesiffrorna i Bundesliga har stigit sedan omstarten. Newcastles läkare förväntar sig något liknande när Premier League kör i gång om två veckor.

Tre gånger så många skador som vanligt.

Det var skadesaldot efter de första fotbollsmatcherna i Tyskland efter coronapausen. Dessutom drog flera spelare på sig skador i träningen inför omstarten av Bundesliga.

Forskaren Joel Masons rapport efter de första matcherna i Tyskland fungerar om inget annat som ett varningens finger när andra ligor ska köra i gång sin verksamhet i juni.

Om två veckor ska Premier League-säsongen återupptas i England. Enligt Newcastle klubbläkare Paul Catterson förbereder sig också de engelska klubbarna på en skadevåg.

Nu har spelarna fått grönt ljus att träna som vanligt igen.

– Vi förväntar oss fler skador. Spelarna har sprungit på en löpmatta och tränat inomhus i åtta veckor. Nu får kroppen en annorlunda påfrestning, säger han till BBC.

Mindre behandling

Catterson refererar till en lockout i amerikanska NFL för några år sen.

– Antalet skadade hälsenor ökade. Vi är vakna för det. Spelarna frågar om de kan få bada isbad efter träningen, men de får inte det just nu. Vi kan bara ge dem is att använda hemma. Det är som att gå bakåt femton år i tiden.

På Chelseas webbplats har anfallaren Olivier Giroud också kommenterat situationen.

– Under en försäsong är musklerna hårt ansatta när man inte har tränat fotboll på länge. Det skulle göra gott med mer muskelvård, men vi får respektera reglerna.

Tillstånd att spela träningsmatcher

Premier League har haft paus sedan mitten av mars. Uppehållet utan tävlingsmatcher kommer att landa på drygt tre månader.

Klubbarna har fått tillstånd att spela träningsmatcher med en del restriktioner inför ligans omstart. Bland annat får klubbarna inte resa mer än nittio minuter för att spela matcherna, enligt BBC.

Enligt Catterson har klubbarna gjort allt för att garantera spelarnas säkerhet, men läkarna har uppmanat spelarna att vara vaksamma.

– Jag är övertygad om att Premier League-lagens träningsanläggningar är bland de säkraste ställena att vara på, men spelarna måste vara försiktiga utanför klubbmiljön.

– Om någon inte följer riktlinjerna är hela gruppen i farozonen.

Om en Premier League-spelare ger ett positivt coronatest är den åtminstone isolerad i en vecka.

Den engelska ligasäsongen ska fortsätta den 17 juni med Manchester City–Arsenal och Aston Villa–Sheffield United.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport