Hoppa till huvudinnehåll

Läpp-korsningen i Karis får pengar i regeringens tilläggsbudget

Helikopterbild av korsningen i Karis läpp
Såhär ser korsningen ut i dag. Helikopterbild av korsningen i Karis läpp Bild: YLE / Linus Westerlund Raseborg,Karis,korsningar (plats),Västnyland,Shell Oil Company,läpp

I regeringens tilläggsbudget föreslås ett anslag på tre miljoner euro för en ny korsning mellan riksväg 25 och landsväg 111 i Läpp i Karis.

En miljon reserveras för i år och två miljoner för nästa år.

Vägplanen för den nya trafiklösningen blev färdig i våras.

Lösningen går ut på en form av planskild korsning med bland annat en ramp för de bilister som kommer från Karishållet och ska mot Helsingfors. Tanken är att rampen går under riksväg 25.

Det är den statliga myndigheten närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland som ansvarar för korsningsplanerna.

karta
Så här ser planen ut. karta Bild: Ramboll/NTM-centralen Karis,Läpp

Regeringen har valt att investera bland annat i just trafiken. 450 miljoner euro går till trafiklederna, 750 miljoner euro till spårtrafiken och 100 miljoner euro till kollektivtrafik.

Regeringen presenterade sin fjärde tilläggsbudget på tisdag kväll.

Staden och staten har tänkt olika

De statliga myndigheterna har länge krävt att trafikarrangemangen i Läpp måste blir bättre om Raseborgs stad vill fortsätta locka mer affärsverksamhet till området.

Raseborg har å sin sida i flera år planlagt området för ökad affärsverksamhet.

Planerna på en ny stormarknad i Läpp har väckt mycket debatt. Staten har motsatt sig stormarknadsplanerna med motiveringen att en sådan skulle döda handeln i Karis centrum och strida mot klimatmålen.

Sista stycket tillades 3.6.2020 vid 12.30-tiden.