Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen presenterade saftig tilläggsbudget, få ensamföretagare ansöker om stöd, manifestation för George Floyd i Helsingfors i dag

Regeringen Sanna Marin på presskonferens.
Regeringen Marin presenterar tilläggsbudgeten under en presskonferens den 2 juni 2020. Regeringen Sanna Marin på presskonferens. Bild: Lehtikuva Regeringen Marin,Sanna Marin,Anna-Maja Henriksson,Maria Ohisalo,Katri Kulmuni,Li Andersson

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Regeringen presenterade i går kväll en tilläggsbudget på 5,5 miljarder euro för att stödja den ekonomiska återhämtningen och minska på coronakrisens negativa konsekvenser. Regeringen strävar efter att öka efterfrågan, förbättra Finlands långsiktiga tillväxtutsikter, bekämpa klimatförändringen och främja biologisk mångfald samt stärka hela Finlands resurser, krishanteringsförmåga, självförsörjningsgrad och kunskapsbas. Statsminister Sanna Marin berättade att staten tar på sig en skuld på 18,8 miljarder euro.

Spotlight har gjort en kartläggning av ensamföretagare och coronastöd. Intresset för att ansöka om stödet är litet och kraven för att få stödet är hårda. Om inte intresset ökar finns det en risk att kommunerna måste betala tillbaka stödpengar. Det är främst taxichaufförer, frisörer, fysioterapeuter och konsulter som ansökt om stöd. Några ansökningar har också kommit in från företagare i byggbranschen och bilmontörer.

I dag ordnas en manifestation i Helsingfors i George Floyds minne. Manifestationen är till för att uppmärksamma att svarta liv är lika mycket värda som alla andra. Evenemanget inleds klockan 17 vid Senatstorget. Under den första timmen hålls tal och uppträdanden. Den fredliga manifestationen – som arrangörerna kallar det – fortsätter till klockan 21.

Utrikes:

I Kina utnyttjar man rasprotesterna i USA maximalt och jämför dem med demokratidemonstrationerna i Hongkong. Kina har haft svårt att hantera demokratiprotesterna i Hongkong och omvärldens fortsatta kritik mot Kinas försök att ta kontroll över Hongkong.

Coronaviruset har nu krävt över 31 000 dödsoffer i Brasilien. 1 200 nya dödsfall registrerades under det senaste dygnet. Brasilien är det land som har fjärde mest dödsfall i världen efter USA, Storbritannien och Italien. Brasilien har över 550 000 bekräftade coronafall, vilket är näst mest i världen efter USA. Här kan du läsa det senaste om coronaviruset.

Joe Exotic, som blivit ökänd på grund av serien Tiger King på Netflix, måste överlämna sitt zoo till sin svurna fiende och personen han försökte lönnmörda: Carole Baskin. Beslutet har fattats av domstol. Exotic avtjänar som bäst ett fängelsestraff på 22 år för mordförsöket på Baskin. Domstolen anser att Exotic skrev över parken till sin mamma för att slippa betala böterna.

Väder

Det är uppehållsväder och mestadels klart i stora delar av landet i dag. I Lappland förekommer regnskurar eller åskbyar.

Det är mellan 18 och 23 grader varmt i dag. I Lappland lite svalare: temperaturen ligger mellan 14 och 19 grader.

Svag till måttlig vind i hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes