Hoppa till huvudinnehåll

Norges landslagsdamer bröt mot förbundets coronaregler redan på första lägerdagen – lagläkaren frustrerad: ”Det är för dåligt”

Rullskidåkning.
Rullskidåkarna i bild tillhör inte det norska landslaget. (arkivbild) Rullskidåkning. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press rullskidåkning

Det norska längdlandslaget har inlett sommarsäsongens första träningsläger. Dag ett gick inte som på räls. Damlaget följde inte förbundets coronaregler då man åkte hack i häl på varandra.

Norska skidförbundet har specifika smittskyddsregler för träningslägret. Avståndet mellan åkarna måste vara minst två meter under de tuffa passen då det flåsas och spottas mer än normalt.

Den regeln klarade de norska landslagsdamerna inte av att följa.

– Det är för dåligt, säger landslagsläkaren Öystein Andersen till NRK.

NRK:s videomaterial entydigt

NRK var på plats och filmade träningspasset i Oslo. Andersen tog senare del av NRK:s videoklipp och håller med om att bevismaterialet är entydigt – åkarna var för nära varandra.

– Det ska vara möjligt att hålla tillräckliga avstånd. Det här måste vi diskutera med åkarna, säger han och fortsätter:

– Vi vet att tillräckliga avstånd är ett viktigt sätt att minska smittorisken. Då måste man följa det.

Det var framför allt under ett intervallpass, då damerna åkte tio gånger tre minuter i högt tempo på rullskidor, som problem uppstod. Den norska landslagschefen Espen Bjervig medger generat att damerna åkte stundvis tätt in på varandra.

– Under dagens träningspass lyckades vi inte följa våra egna regler, nej. Det är svårt. Vi strävar efter att ha större avstånd i fortsättningen, säger han till NRK.

Bjervig betonar att alla inom det norska landslaget är motiverade att göra vad de kan för att undvika att bli smittade.