Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen har inte ännu utformat officiell ståndpunkt gällande EU:s återhämtningsfond

Tytti Tuppurainen talar till EU-parlamentet.
Europaminister Tytti Tuppurainen har hittills inte varit helt nöjd med fondens utformning. Tytti Tuppurainen talar till EU-parlamentet. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Tytti Tuppurainen

Regeringen har inte ännu utformat ett officiellt ställningstagande till den återhämtningsfond EU-komissionen föreslog för en vecka sedan.

Återhämtningsfonden består av ett jättepaket på 750 miljarder euro som ska stöda krisdrabbade medlemsländer. Av den totala summan delas 500 miljarder euro ut i form av bidrag, och 250 miljarder euro som lån.

Fonden finansieras genom att EU-kommissionen lånar pengar från marknaden med EU:s mångåriga budget som säkerhet.

EU-länderna borde komma överens om återhämtningspaketet i sommar, eftersom målet är att pengarna ska delas ut från och med början av år 2021.

Regeringen har hittills ställt sig kritisk till återhämtningspaketet. Finansminister Katri Kulmuni (C) har till exempel sagt att Finlands linje är att paketet borde vara lånebaserat, och inte bestå av direkta bidrag.

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) har inte heller varit nöjd med den planerade finansieringsformen, förra veckan sa hon att Finland ville se en större del lånebaserad finansiering framom den bidragsbaserade finansiering kommissionen planerar.

Regeringen väntades ta ställning till återhämtningsfonden i dag, men behandlingen kommer fortsätta i ett senare skede.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes