Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv sparar inte på krutet då han kritiserar USA: ”I stället för att leda världen agerar man som en dinosaurie”

Tim Sparv blickar mot publiken i civila kläder.
Tim Sparv blickar mot publiken i civila kläder. Bild: Lehtikuva Tim Sparv

Fotbollslandslagets kapten, den defensiva mittfältaren, Tim Sparv går på offensiven mot USA i ett långt inlägg på sociala medier. Sparv hävdar att USA håller på att tappa sina vänner världen över på grund av sin inställning till mänskliga rättigheter och internationellt samarbete. Dagens USA är en enorm besvikelse, skriver Sparv.

USA har varit i blickfånget de senaste dagarna i och med de otaliga demonstrationerna mot polisvåld. Detta efter att George Floyd omkommit i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Tim Sparv är förbluffad över USA:s moraliska förfall – i sin uppväxt beundrade han det stora och mäktiga landet som hade höga ideal. USA var ett land som kämpade för mänskliga rättigheter och ställde nationer som inte hade samma värderingar till svars, skriver han.

– Dagens USA är en enorm besvikelse. I stället för att leda världen agerar man som en dinosaurie. Man stoppar sin finansiering av WHO och drar sig ur klimatavtal. Man väljer en president som beter sig på ett sätt som gör att Putin och Kreml ter sig anständiga i jämförelse.

– USA har all makt i världen men inget av den empati eller tolerans som de som är i maktposition borde ha. I stället beter man sig som ett stort barn i lekparken.

"Dags att skrida till verket"

Tim Sparv skriver att han mått illa av då han följt de sociala medierna de senaste dagarna. Han förväntade sig hela tiden det värsta. Ett nytt mord. Eller ett nytt hatbrott.

– I stället började jag se folk som stod enade. Jag såg protester runtom hela landet och på sociala medier vill folk runt hela världen få en förändring till stånd. Det kändes som: USA vi håller ögonen på er och vi har fått nog.

Han uppmanar nu alla att ställa Amerikas förenta stater till svars. Nu är tiden inne att twittra, skriva inlägg, visa sitt stöda och hjälpa till råder han.

– Tiden att göra makthavarna illa till mods är kommen.

Sparv avslutar sitt inlägg genom att citera Barack Obama:

– ”Dags att skrida till verket!” (”Let’s get to work”)
Öppna Instagram-inlägget

Läs också