Hoppa till huvudinnehåll

Vägsträckor på över 20 kilometer får ny beläggning i Östnyland - men Söderkullavägen får vänta: "Inte möjligt att göra det 2020"

En väg med en grop i.
Så här såg Söderkullavägen ut den 17 januari 2020. (Arkivbild.) En väg med en grop i. Bild: Yle/Hedvig Sandell gropar,väg,Sibbo,söderkullavägen

Tack vare mer pengar för vägunderhåll och billiga oljepriser är det nu ett idealiskt läge att lägga ny beläggning på vägar. Men trots det får Söderkullavägen vänta.

Tuomas Vasama är enhetschef för Sydöstra Finlands NTM-central. Han berättar att det finns flera olika orsaker till att det är möjligt att asfaltera mer just nu.

En av orsakerna är det billiga oljepriset som gör att det för tillfället är ungefär 15 procent billigare att asfaltera än det var i januari, vilket enligt Vasama gör stor skillnad.

Tuomas Vasama är enhetschef vid Nylands NTM-central.
Tuomas Vasama är enhetschef för Sydöstra Finlans NTM-central. (Arkivbild.) Tuomas Vasama är enhetschef vid Nylands NTM-central. Bild: Yle/Anna Savonius vägar,grusvägar,NTM-centralen i Nyland,vägunderhåll

En annan orsak är att regeringen valt att satsa mer på infrastrukturen.

- Vi har fått mycket mer pengar i år än tidigare för att regeringen har velat satsa mer på infrastruktur till följd av coronakrisen. Tack vare att summan för vägunderhåll är större har vi möjlighet att göra mer.

Vasama påpekar också att goda vägar är till nytta för hela samhället.

- Om vägarna är i bättre skick är det alltid bättre för alla trafikanter och näringslivet.

kyltti uusimaa maakunta lapinjärvi
Sträckan mellan Porlom och Lappträsk får ny beläggning i år. (Arkivbild.) kyltti uusimaa maakunta lapinjärvi Bild: Markku Rantala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan,undantagstillstånd,Virus (film),Epidemia,infektioner,sjukhus,beredskapslag,pandemier,sjukdom (tillstånd),infektionssjukdomar,mikrober,virus,isolation,Digital skyltning,Nyland,Södra Finland,undantagslagar,undantagssituationer,epidemier,skyltar,vägar,trafik,bilar,personbilar,Lappträsk

Vilka vägar ska asfalteras i Östnyland?

I Östnyland är det två sträckor som kommer att få förnyad beläggning under sommaren eller under början av hösten:

En sträcka på 12 kilometer på regionalväg 170 mellan Illby och Forsby och en sträcka på 10 kilometer på väg 1771 mellan Porlom och Lappträsk.

- Vi har också redan gjort klart en sträcka, ett avsnitt på åtta kilometer mellan Söderkulla och Östersundom, berättar Vasama.

Orsaken till att dessa vägsträckor valdes är deras skick.

- De avsnitt som har störst behov av att bli reparerade är vanligtvis de största vägarna på grund av att de slits fortare än andra.

Finns det flera ställen som ska förnyas?

- Inte i Östnyland nej.

En väg som kurvar sig uppåt.
Många har klagat på Söderkullavägens skick. (Arkivbild.) En väg som kurvar sig uppåt. Bild: Yle/Hedvig Sandell vägar,Sibbo,söderkullavägen

Söderkullavägens planer är ännu oklara

Trots många klagomål om Söderkullavägens skick är den inte med på listan över de vägar som får ny beläggning i Östnyland 2020.

Vasama berättar att han pratat om vägen med Sibbo kommun flera gånger och att man denna sommar kommer att göra upp en plan för hur man ska gå tillväga med vägen.

- Man måste planera vad man ska göra lite noggrannare på grund av att där finns stora sättningar i marken som också måste repareras på samma gång. Så det är inte bara att förnya asfalten utan man måste göra lite mer. Och de planerna är ännu oklara.

Finns det någon tidtabell?

- Nå under de närmaste åren men jag kan inte lova något exakt. Planeringen är ännu i gång så därför är det inte möjligt att göra det år 2020.