Hoppa till huvudinnehåll

Blivande gymnasiestuderande i Ekenäs om eventuell distansundervisning i höst: ”Det blir nog svårt, kommer inte på någon fördel”

En 15-årig flicka med långt ljusbrunt hår. Hon har en röd, vintät jacka på sig och en grå munkjacka under. Hon ser in i kameran, ser allvarlig ut. I bakgrunden ett träd (lönn) som håller på att få löv. Lövsprickning.
Emilia Kytöpuro hann träffa och säga hej då till sina klasskompisar i Höjdens skola i Tenala. Det blev några veckor närundervisning före sommarlovet. En 15-årig flicka med långt ljusbrunt hår. Hon har en röd, vintät jacka på sig och en grå munkjacka under. Hon ser in i kameran, ser allvarlig ut. I bakgrunden ett träd (lönn) som håller på att få löv. Lövsprickning. Bild: Yle / Tiina Grönroos ungdomar,skolelever,Tenala,Raseborg,Västnyland,Bromarv,Emilia Kytöpuro

Tanken att ganska snabbt övergå till distansundervisning i höst igen lockar inte blivande gymnasiestuderande Emilia Kytöpuro från Bromarv.

- Det blir nog svårt, med ny skola och nya system, säger hon.

Undervisningsministeriet förbereder sig på att coronaepidemin tar ny fart i höst. En temporär lagändring gör det möjligt att skolorna kan varva mellan när- och distansundervisning.

Arrangemangen ska vara temporära och distansundervisningen ska inte användas mer än vad som behövs, sade undervisningsminister Li Andersson på torsdagens (4.6) presskonferens.

Emilia Kytöpuro, som gick ut grundskolan för knappt en vecka sedan, har vårens distansundervisning i färskt minne.

I början var det helt okej, men i långa loppet blev det tråkigt. Då var skolan, lärarna och klasskompisarna bekanta.

Annat blir det i höst, när hon inleder sina gymnasiestudier i Ekenäs.

- Jag kommer inte på någon fördel med distansundervisning, säger Emilia Kytöpuro.

Hennes pappa, Teemu Kytöpuro förstår sin dotter.

- Steget från grundskola till gymnasium är stort. Det är en helt annan studietakt och krävs också en annan studieteknik, säger han.

Däremot tror Teemu Kytöpuro att Emilias storebror, som redan går i gymnasiet, skulle klara distansundervisningen bättre.

Brodern upplevde inte vårens distansundervisning i Ekenäs eftersom han var Rotarystipendiat och studerade i en skola i Japan.

- Men därifrån kom han också hem tre månader tidigare än planerat, på grund av coronapandemin, säger Teemu Kytöpuro.

Ekenäs gymnasium
Förutom god handhygien gäller det för skolelever och studerande att hålla tillräckligt avstånd från varandra inomhus. Ekenäs gymnasium Bild: YLE/Malin Lindholm Raseborg,Ekenäs,skolfusion

Teemu Kytöpuro tycker det är bra är att besluten om hur undervisningen ordnas, fattas lokalt.

- Det känns vettigt och ger skolorna mera frihet.

Regeringen och undervisningsministeriet fortsätter arbetet med att fundera på vilka utrymmen, förutom skolorna, som kunde användas för närundervisning.

Det gäller nämligen att kunna hålla tillräckligt avstånd. Det är stora skillnader mellan kommunerna vad gäller utrymmen.

Meningen är att grundskolan och andra stadiet återgår till närundervisning i höst.

Läs också