Hoppa till huvudinnehåll

Désirée Saarela använder omgivningen som inspiration på nya skivan – "Det har varit mycket glesbygd, skogar och landskap som har fått sina röster hörda"

Desirée Saarela.
Désirée Saarela utmanar på Vegatoppen med låten I tid och otid. Desirée Saarela. Bild: Andreas Haals Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,desirée saarela

Helsingforsbördiga Désirée Saarela har en lång musikalisk karriär. Dessutom står hon på helt egna ben i sin musikproduktion och skapar allt själv. Nu utmanar hon på Vegatoppen med låten I tid och otid.

Désirée Saarela är född i Helsingfors, men bor numera i Pedersöre. Hon är en finlandssvensk singer-songwriter som gärna gör musik med stark förankring i det folkliga uttrycket.

Den musikaliska resan började i Helsingfors på 90-talet. Den irländska musikboomen väckte Saarelas intresse för folkmusiken och bandet Jane Raven grundades. Jane Raven gjorde flera liveframträdanden med egen musik.

Det är ändå soloartisteriet och folkmusiken som i dag kännetecknar Désirée Saarela.

Saarela är utbildad musikpedagog från Novia i Jakobstad och har en magisterexamen i folkmusik från Sibelius-Akademin.

DET HÄR ÄR DÈSIRÈE SAARELA

  • Född i Helsingfors, men bor numera i Pedersöre
  • Utbildad musikpedagog från Novia i Jakobstad
  • Har en magisterexamen i folkmusik från Sibelius-Akademin.
  • Aktuell med skivan Vidare
  • Utmanar på Vegatoppen med låten I tid och otid

Har skapat internationella kontakter

Saarela deltog senast på Vegatoppen år 2018, sedan dess har hon hunnit släppa skivan Vidare och fortsatt att jobba som finlandssvensk singer-songwriter.

– Jag har också försökt bredda mina kontakter ut i Norden och internationellt. Jag skulle ha haft konserter i Sverige och Danmark under våren och sommaren, men det blev tyvärr inhiberat på grund av coronapandemin.

Desirée Saarela.
Désirée Saarela är aktuell med skivan Vidare. Desirée Saarela. Bild: Andreas Haals Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,desirée saarela

Som för så många andra artister har coronaläget ställt till det för Saarela. Hon ser ändå ljust på framtiden.

– Det är bara att tänka att det kommer en morgondag och vi måste vara aktiva för att må bra. Som artist är det viktigt att få uppträda och stå på en scen, även om du inte fysiskt står på en scen.

Saarela arbetar för tillfället aktivt med att hitta på nya sätt att nå ut med sin musik. Livespelningar på nätet är någonting som hon försöker bli bättre på.

Aktuell med ny skiva i avskalad stämning

Désirée Saarela är aktuell med skivan
Vidare som kom ut för ett halvår sedan. Hon berättar att skivan går tillbaka till grunden av hennes musikskapande.

– Det är sång och gitarr och väldigt avskalat, men jag har alltid haft en känsla för att göra avskalat, som ändå är stort.

Hon berättar att Vidare har mycket att göra med hur man kan finna styrka från den plats man är just nu.

– För att kunna komma vidare behöver man på något sätt kunna se det man har istället för att se det man inte har och försöka hitta energin därifrån.

Saarela använder gärna omgivningen i sin musik. Upplevelsen av att ha flyttat många gånger mellan stad och glesbygd har präglat Désirées liv och även satt sina spår i hennes sånger och texter.

– Det har varit mycket glesbygd, grusvägar, skogar och landskap som har fått sina röster hörda i dessa sånger.

Utmanar på Vegatoppen

Désirée Saarela utmanar på Vegatoppen med låten I tid och otid.

– Det är en låt som verkligen kommer från hjärtat.

Saarela förklarar att låten handlar om drömmar, vänskap och att man kan träffa människor som det känns att man känt hela sitt liv.

– Det är speciella möten som man kanske inte förstår innan de är över. Ibland måste man släppa taget och gå skilda vägar, även om mötet var viktigt för båda.

Du kan rösta på låten HÄR.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje