Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Socialdemokraterna fortsätter klättra uppåt, skarp kritik mot Trump från tidigare ledare och coronan snuvar Raseborg på militärparad

Närbild på SDP:s röda valballonger.
Närbild på SDP:s röda valballonger. Bild: Yle/Nora Engström Riksdagsvalet i Finland 2019,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp i egentliga finland

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Yle publicerar i dag en mätning som visar att Socialdemokraterna fortsätter att växa i popularitet. De gröna går om Centern. I oppositionen är det Sannfinländarna som leder. Du kan läsa om mätningen här.

De största oppositionspartierna har inte haft det lätt under våren. Fotfolket efterlyser insatser. I dagens läge är det regeringen som dominerar offentligheten. Nu vädrar oppositionen morgonluft, då också andra frågor än coronaepidemin börjar diskuteras.

I USA har förre presidenten Barack Obama och förre försvarsministern Jim Mattis uttalat sig om de pågående protesterna mot polisbrutalitet. Obama krävde genomgripande reformer i polisinrättningar, medan Mattis kritiserar president Donald Trump i ovanligt skarpa ordalag.

I dag uppmärksammas Försvarets fanfest. Årets militärparad skulle ha ägt rum i Raseborg, men den har inhiberats på grund av coronaepidemin. I stället TV-sänds program som uppmärksammar festdagen.

Regeringen kommer inte att ge någon rekommendation om att finländare ska bära ansiktsskydd, men konstaterar att man kan bära dem ändå om man vill. Det här uppger omsorgsminister Krista Kiuru efter regeringens diskussioner på onsdagen. Här finns de senaste nyheterna om coronaepidemin.

I Vitryssland har president Aleksandr Lukasjenko avsatt regeringen. Det kan ses som ett led i landets presidentval som skulle hållas i november, men som president Lukasjenko beslutat tidigarelägga till augusti. Lukasjenko kan inte föreställa sig något annat än att han ska fortsätta som president länge än.

Dagens väder

Först klart till halvklart och uppehåll, senare på dagen mulnande och på många håll regn. Vid västkusten regnar det först i morgon bitti. Dagstemperaturen är 19-22 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes