Hoppa till huvudinnehåll

Premier League ska bestämma vad som händer om säsongen inte kan slutföras – hälften av klubbarna skeptiska till nedflyttning

Teemu Pukki tar emot bollen med högerfoten
Teemu Pukkis Norwich är nedflyttningshotat. Teemu Pukki tar emot bollen med högerfoten Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press fotboll,Teemu Pukki

Den engelska fotbollsligan Premier League har omstart om två veckor. Nio omgångar återstår, men ingen vet om säsongen kan slutföras. Klubbarna måste snart ta ställning till vad som händer om ligan skulle tvingas till en andra coronapaus.

Premier League-klubbarna samlas i dag för att diskutera omstarten som är inprickad om två veckor.

Inte minst på grund av tv-pengarna är ligan mån om att kunna köra i gång igen och också avsluta säsongen. Ligan riskerar att gå miste om hundratals miljoner i tv-pengar om säsongen inte kan spelas klart. Helst inom loppet av juli.

Innan säsongen kan fortsätta måste klubbarna ta ställning till vad som sker om säsongen inte kan slutföras enligt plan. Det befaras att en andra coronavåg kan vara på väg senare i år.

Just nu ser läget ändå lovande ut. På måndagen och tisdagen coronatestades 1 200 personer som finns på klubbarnas lönelistor och endast ett test visade sig vara positivt. En person som jobbar för Londonklubben Tottenham försätts därför nu i karantän.

Norwich ligger sist

En av de hetaste potatisarna är vilka lag som får spela Premier League nästa säsong om säsongen inte slutförs. Just den frågan är central då klubbrepresentanterna möts i dag. I vanliga fall degraderas Premier Leagues tre sämsta klubbar till Championship.

Teemu Pukkis Norwich är ligajumbo och ligger risigt till. Norwich har bara 21 poäng och avståndet till Watford ovanför nedflyttningsstrecket är hela sex poäng med nio omgångar kvar att spela.

Från ligans håll vill man hålla fast vid att degradera tre lag oavsett hur säsongen avslutas, men bland Premier League-klubbarna sägs det råda delade meningar.

Bottenstriden i Premier League
LagMatcherPoäng
14. Southampton2934
15. Brighton2929
16. West Ham2927
17. Watford2927
18. Bournemouth2927
19. Aston Villa2825
20. Norwich2921

En ägare till en toppklubb uppger till Sky Sports att idén om att inte degradera några lag alls har understöd.

– Vi skulle rösta för att skrota degraderingen om säsongen inte kan slutföras. Upp till tio klubbar tänker lika.

För att alternativet att skippa degradering ska vara möjligt förutsätts att två tredjedelar, det vill säga åtminstone 14 klubbar, stöder förslaget.

Ett alternativ som har förespråkats är att låta poängsnittet fälla avgörandet om säsongen inte kan spelas klart. Då skulle de tre klubbar med det sämsta snittet degraderas från Premier League till Championship.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport