Hoppa till huvudinnehåll

Respekt för Kinas nationalsång pressar Hongkongborna till lydnad - böter och fängelse för dem som skymfar sången

Protesterande prodemokratiska parlamentsledamöter i Hongkongs parlament under debatten om nationalsångslagen 4.6.2020 d
Protesterande prodemokratiska parlamentsledamöter i Hongkongs parlament under debatten om nationalsångslagen 4.6.2020 Protesterande prodemokratiska parlamentsledamöter i Hongkongs parlament under debatten om nationalsångslagen 4.6.2020 d Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration

En lag som handlar om respekt för Kinas nationalsång har som väntat godkänts i den lagstiftande församlingen i Hongkong.

Enligt den nya lagen blir det brottsligt att i Hongkong skymfa Kinas nationalsång. Alla individer och institutioner måste respektera sången.

Lagförslaget godkändes med rösterna 41-1. De prodemokratiska medlemmarna i parlamentet - Legislative Council (Legco) - i Hongkong vägrade dock att rösta och ropade ut att de motsätter sig lagen.

Lagen ökar ytterligare det tryck som Kina sätter på oliktänkande i Hongkong. Den nya lagen underminerar den yttrandefrihet som finns i det halvautonoma finanscentret Hongkong.

Prodemokratisk demonstration i Hongkongs parlament då nationsalsångslag debatteras 4.6.2020
Prodemokratisk demonstration i Hongkongs parlament då nationsalsångslag debatteras 4.6.2020 Prodemokratisk demonstration i Hongkongs parlament då nationsalsångslag debatteras 4.6.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration

Fotbollsanhängare har använt buande för att visa missnöje med Kina

Kina har rasat över att Hongkongborna - speciellt fotbollsanhängare - buar då nationalsången spelas. Buandet har varit ett sätt att visa missnöjet med det kinesiska styret.

Många har i stället sjungit en annan sång som symboliserar den demokratiska rörelsen i Hongkong.

Nu blir det böter eller fängelse

Den nya lagen, som ännu ska undertecknas av Hongkongs ledare Carrie Lam, innebär att det blir brottsligt att skymfa nationalsången. Straffet kan vara böter eller upp till tre års fängelse.

Hongkongs prodemokratiska opposition konstaterar att lagen är ett nytt försök från Kinas sida att kriminalisera oliktänkande.

Omröstningen försenades då gödsel kastades in bland parlamentarikerna

Oppositionsledamöter protesterade högljutt då parlamentet debatterade det omstridda lagförslaget om den kinesiska nationalsången, och tumult uppstod vid omröstningen.

Omröstningen skedde ungefär samtidigt som Hongkongborna minns att det förflutit 31 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Kina sände då in pansarfordon och trupper för att krossa de prodemokratiska demonstrationer som ägde rum på torget.

En prodemokratisk parlamentsledamot förs bort efter att ha kastat ett illaluktande gödselämne på golvet
En prodemokratisk parlamentsledamot förs bort efter att ha kastat ett illaluktande gödselämne på golvet En prodemokratisk parlamentsledamot förs bort efter att ha kastat ett illaluktande gödselämne på golvet Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration
En burk med stinkande gödsel slängdes in i Hongkongs parlament 4.6.2020
En burk med stinkande gödsel slängdes in i Hongkongs parlament En burk med stinkande gödsel slängdes in i Hongkongs parlament 4.6.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration

Omröstningen om den kontroversiella lagen försenades i dag efter att två parlamentsledamöter kastade en burk med stinkande gödsel in i den lagstiftande församlingens utrymme för att protestera mot Kinas vägran att erkänna massakern på Himmelska fridens torg.

- En mordisk stat stinker för evigt. Det vi gjorde i dag var att påminna världen om att vi aldrig ska förlåta det kinesiska kommunistiska partiet för att det lät mörda sitt eget folk för 31 år sedan, sade en av de protesterande ledamöterna.

Brandmännen tog hand om de illaluktande gödselhögarnae
Brandmännen tog hand om de illaluktande gödselhögarna Brandmännen tog hand om de illaluktande gödselhögarnae Bild: EPA-EFE/All Over Press Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration

Polis och brandmän anlände senare till salen och avlägsnade de demonstrerande ledamöterna. Ytterligare en annan prodemokratisk person avlägsnades från salen.

Debatten och omröstningen flyttades till ett annat rum och lagen godkändes som väntat.

Den senaste i en rad av åtgärder

Enligt nationalsångslagen ska bland annat skolelever i Hongkong lära sig att sjunga Kinas nationalsång samtidigt som de undervisas i kinesisk historia och etikett.

Nationalsångslagen är den senaste åtgärden som Kina vidtar för Hongkongs del. Nyligen gav de kinesiska myndigheterna grönt ljus för en så kallad säkerhetslag som fått kraftig internationell kritik.

Många länder och människorättsgrupper anser att Hongkong fråntas sin frihet.

Hongkong är en tidigare brittisk koloni som återbördades till Kina år 1997 i enlighet med en överenskommelse. Avsikten var att garantera territoriets invånare grundläggande rättigheter.

Den stinkande gödsellukten måste ventileras ut
Den stinkande gödsellukten måste ventileras ut Den stinkande gödsellukten måste ventileras ut Bild: EPA-EFE/All Over Press Kina,Hongkong,demokrati,förtryck,demonstration

Källa: AFP, Reuters