Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen drabbade samman om solidaritet och miljarder i EU:s återhämtningsfond - men också regeringen är kritisk

En infekterad fråga om EU-solidariteten och vem som ska betala coronakrisen nådde i dag Finlands riksdag. EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro var tema i riksdagens aktuella debatt.

EU-kommissionen har presenterat ett förslag om en omfattande återhämtningsfond för att avhjälpa corona-krisen i Europa.

Fonden skulle ge 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder euro i lån åt alla de EU-länder som söker hjälp.

Regeringen kom med sin åsikt en timme före debatten. Förslaget måste omarbetas, är Finlands linje. Programmet är för stort, det blir för mycket stöd och för lite lån åt mottagarna.

Men pengarna behövs för att rädda Europa, och därmed Finlands exportbaserade ekonomi. Där möts både regeringspartier och Samlingspartiet.

Oppositionen vill inte ge stöd till länder som "inte har skött sig" i ekonomin, framförallt Italien och Spanien. Man befarar att det är bankerna som ska räddas, inte medborgarna i enskilda länder. Stödet gäller projektet att göra EU till förbundsstat, det handlar inte om coronahjälp, sa man från sannfinländskt håll.

Regeringen har nu tagit ställning till projektet. Statsrådets EU-ministerutskott beslöt under torsdagen att Finland inte godkänner paketet som sådant, och vill se flera förändringar. Den officiella ståndpunkten är att Finland vill att återhämtningspaketet ska handla om lån, inte om direkta bidrag. Andra sätt att förverkliga stödpaketet på kan ändå utredas.

Du kan läsa Bengt Östlings liveblogg här:

Läs också