Hoppa till huvudinnehåll

Så här kommer Salutorget se ut – vinnaren är utsedd

Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu - Saariston sydän
Det vinnande bidraget är utformat av arbetsgruppen Sigge-Valoa-Locis. Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu - Saariston sydän Bild: Sigge-Valoa-Loci / Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu Salutorget (Åbo)

Vinnaren i designtävlingen för Åbos nya salutorg offentliggjordes den 4 juni – publikfavoriten Skärgårdens hjärta blev det vinnande förslaget.

Salutorgets och de närliggande gatornas nya utseende offentliggjordes genom ett distansmöte som Åbo stad ordnade på torsdagsförmiddagen.

Åbo stad har sökt olika förslag på salutorgets utseende genom en designtävling, och för några veckor sedan presenterades fem olika förslag som allmänheten kunde ge sin åsikt om och kommentera.

Det vinnande bidraget i tävlingen om Salutorgets utseende, Skärgårdens hjärta.
I det vinnande bidraget har även torgförsäljningen beaktats. Det vinnande bidraget i tävlingen om Salutorgets utseende, Skärgårdens hjärta. Bild: Sigge-Valoa-Loci / Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu Salutorget (Åbo)

Omtyckt förslag vann

Åboborna har fått skicka in sina kommentarer och synpunkter till staden. Vinnaren valdes slutligen av en jury.

Det vinnande förslaget var också det som Åboborna tyckte mest om, det visar de kommentarer som staden fick in från allmänheten.

Förslaget Skärgårdens hjärta var också den överlägsna vinnaren i Yle Åbolands webbomröstning om det bästa förslaget. Där fick förslaget över hälften av rösterna.

Körsbärsallé

Rickard Ramberg på arkitektbyrån Sigge ingick i gruppen som stod för det vinnande bidraget.

– En av våra starkaste idéer var ett hjärta som en samlande punkt, en fontän omgärdad av trappor.

En annan tanke var att förlänga gågatan så att den fortsätter oavbrutet över torget. Det delar upp torget i två zoner med försäljningen i den nedre delen, berättar Ramberg.

Salutorget kommer att kantas av en körsbärsallé. I stenläggningen kommer två historiska element att återskapas. Dels diagonalerna från 1800-talet som kommer att leda flanörer tvärs över torget, dels schackmönstret från 1930-talet som täcker hela torget.

Helheten var det som gjorde att det här förslaget vann, konstaterar arkitekten Ted Schauman som satt i juryn. De hade förstått hur viktig torghandeln är och balansen med annan verksamhet.

Saknad lykta återskapas

Ted Schauman, med rötter i Åbo, kommer också att lämna sina spår i det nya Salutorget. Han har varit med om att rita paviljongerna som kommer att finnas på torget. De kommer att byggas i trä och förutom trapphus ner till den underjordiska parkeringen under torgdäcket kommer de att inrymma kaféer och barer. Och gärna även en traditionell korvkiosk i någon av dem, säger Schauman.

Ett tredje historiskt element som kommer att återvända är gaslyktan från 1800-talet som stod mitt på torget. Det har förekommit önskemål bland Åbobor om att få den tillbaka och även arkitekterna bakom det vinnande bidraget vill ha den.

Illustrerande vinterbild av hur Åbo nya Salutorg kommer att se ut.
Salutorget på vintern, gaslyktan i bakgrunden. Illustrerande vinterbild av hur Åbo nya Salutorg kommer att se ut. Bild: Sigge-Valoa-Loci / Arkitekttävlingen för salutorget i Åbo Salutorget (Åbo)

Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen var ordförande för tävlingsjuryn och han säger att det är möjligt att lyktan kommer tillbaka, åtminstone under delar av året. Men i så fall blir det inte den ursprungliga lyktan i gjutjärn. Den finns inte bevarad, men den är väldokumenterad och borde vara möjlig att återskapa.

På måndag ska stadsstyrelsen säga sitt om det nya Salutorget och Timo Hintsanens förhoppning är att det nya salutorget ska till stora delar vara färdig redan nästa år.