Hoppa till huvudinnehåll

Sommarstugor säljs med fart nu – affärerna har ökat med 17 procent under coronavåren

Sommarstuga i Småland, Sverige.
Särskilt stugor som ligger vid havsstränder och stora sjöar går bra åt just nu. Sommarstuga i Småland, Sverige. Bild: Bild: Mostphotos fritidshus,stugor

Coronakrisen har fått finländarna att satsa på inrikesturism, vilket också syns i stugförsäljningen. Däremot har man blivit försiktigare gällande större affärer, vilket syns som färre sålda egnahemshus.

Ny statistik från Lantmäteriverket visar att antalet sålda sommarstugor ökade med 17 procent i januari–maj jämfört med samma period i fjol.

Det är tydligt att efterfrågan nu är störst på stugor som ligger vid havsstränder och stora sjöar, på praktiskt avstånd från de stora tillväxtstäderna.

Priset på stugorna har sjunkit i flera år på grund av minskad efterfrågan, men har nu börjat stiga. Inte heller coronavåren har bromsat upp försäljningen.

– För stugägare som överväger att sälja är det en bra tid att lägga ut fastigheten på marknaden. Det verkar finnas en efterfrågan på lämpliga sommarställen och priserna har gått upp, säger Taisto Toppinen, registerchef vid Lantmäteriverket i ett pressmeddelande.

Bara i Esbo såldes fler egnahemshus

Däremot ser vårens coronakris ut att ha bromsat försäljningen av egnahemshus.

Orsaken uppskattas vara att människor blivit försiktiga särskilt gällande större affärer, och kreditgivningen har skärpts.

I april backade handeln av egnahemshus med 26 procent på grund av epidemin, och i maj var minskningen hela 42 procent jämfört med i fjol.

Överlag minskade köpen av egnahemshus med 15 procent jämfört med fjolåret, trots att priserna hållits på samma nivå som tidigare.

Mest påverkade tillbakagången bostadshandeln i Helsingfors, där handeln minskade med 40 procent. Också i Åbo och i Tammerfors där man gjorde 20 procent färre affärer.

Ett undantag är Esbo, där antalet affärer steg med två procentenheter.