Hoppa till huvudinnehåll

TPS släpper sin målvakt – svenska klubben prisar samarbetet: "Vi får en bra målvakt till en väldigt liten peng och då känner vi att vi måste slå till"

Julius Pohjanoksa glider runt på isen.
Säsongen 2019–20 noterades Julius Pohjanoksa för 16 matcher i FM-ligan. Julius Pohjanoksa glider runt på isen. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Julius Pohjanoksa

Trots ett gällande kontrakt är samarbetet mellan ishockeyklubben TPS och målvakten Julius Pohjanoksa över. Den 23-årige målvakten lämnar FM-ligan för spel i den allsvenska klubben Vita Hästen. Finländaren Jussi Salo är ny som klubbledare i Norrköpingsklubben och sägs ha spelat en stor roll i värvningsprocessen.

TPS meddelar att målvakten Julius Pohjanoksa lämnar klubben. Pohjanoksa hade ett kontrakt med Åboklubben som även inkluderade säsongen 2020–21.

Det står också klart var karriären fortsätter. Flyttlasset går över Östersjön och landar i Norrköping. I höst representerar Pohjanoksa allsvenska HC Vita Hästen som håller till på den näst högsta serienivån i Sverige.

– I det här läget var den här lösningen bäst för båda parterna. Vi önskar "Julle" allt gott i framtiden. Han är en ung och lovande målvakt som behöver få spela för att utvecklas, säger TPS-sportchefen Rauli Urama på klubbens webbplats.

TPS-målvakternas statistik säsongen 2019–20
MålvaktMatcherInsläppta mål / matchRäddningsprocent
Erik Källgren182,3391,09
Julius Pohjanoksa162,9489,38
Rasmus Tirronen303,0989,04

Förra säsongen vaktades TPS-buren av tre målvakter: Rasmus Tirronen (30 matcher), Erik Källgren (18) och Pohjanoksa (16). Sedan tidigare står det klart att Källgren återvänder till Sverige och Växjö.

I maj meddelade TPS att den 25-årige ryska målvakten Andrej Karejev ansluter till klubben från KHL-laget Salavat Julajev Ufa.

Då även Tirronen och Pohjanoksa hade kontrakt för säsongen 2020–21 är det ingen större överraskning att en av dem lämnar klubben.

TPS spelartrupp 2020–21

Målvakter:
Andrej Karejev
Tomas Keinänen
Rasmus Tirronen

Backar:
Aleksi Anttalainen
Oliver Bohm
Olli Kaskinen
Elias Laitamäki
Henrik Larsson
Ruben Rafkin
Eemil Viro

Anfallsspelare:
Zach Budish
Topias Haapanen
Aarne Intonen
Ruslan Iskhakov
Juhani Jasu
Lauri Korpikoski
Hannu Kuru
Eetu Liukas
Markus Nurmi
Topi Nättinen
Lauri Pajuniemi
Mikael Pyyhtiä
Juuso Pärssinen
Petteri Wirtanen

Kontraktskälla: Eliteprospects

"Känner att att vi måste slå till"

Pohjanoksas nya klubb Vita Hästen slutade säsongen 2019–20 sexa i allsvenskans grundserie.

– Det är en modern målvakt, stabil, släpper inga returer, tävlingsmänniska. Vi vet också att TPS tycker att det är en riktig talang, säger chefstränaren Tony Zabel på Vita Hästens webbplats.

Finländaren Jussi Salo är ny i Vita Hästens klubbledning och spelade enligt Zabel en stor roll i värvningsprocessen.

– Vi har fått till ett otroligt fint samarbete med TPS tack vare Jussi och hans kontakt med Tomi Kallio där och det är TPS som har gjort det här möjligt för oss. Vi får en bra målvakt till en väldigt liten peng och då känner vi att vi måste slå till.

Även Pohjanoksa är nöjd.

– Det känns jättespännande, det är en stor möjlighet för mig att ta nästa steg i min karriär. Jag vill verkligen hjälpa laget att lyckas, säger han på Vita Hästens webbplats.

Läs också