Hoppa till huvudinnehåll

Villkorliga fängelsedomar i knivfallet i Jakobstad – 43-åringen döms för misshandel efter överdrivet nödvärn

Väntrummet till tingssalen i Jakobstad
Väntrummet till tingssalen i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman rättsväsen,Jakobstad,tingsrätt

Den 43-åriga kvinna som knivskar en 20-årig kvinna i en lägenhet i Jakobstad i mars döms för misshandel. Kvinnan hade orsak att försvara sig sen den yngre kvinnan trängt sig in i hennes bostad, men 43-åringen tog till övervåld.

Tidigt på morgonen tisdagen den 24 mars tar sig en 20-årig kvinna in i huset på Skepparegatan i Jakobstad där 43-åringen bor. Det hela slutar med att den yngre kvinnan knivskärs.

Österbottens tingsrätt dömde de båda kvinnorna till nästan lika långa villkorliga fängelsestraff.

Dömdes för misshandel, inte försök till dråp

Åklagaren hade yrkat på att 43-åringen skulle dömas till ett ovillkorligt fängelsestraff på minst tre år för försök till dråp eller ovillkorligt fängelse i två år för grov misshandel.

Rätten dömde istället den 43-åriga kvinnan för misshandel begången genom excess i nödvärn. Straffpåföljden är villkorligt fängelse i sex månader.

Den yngre kvinnan döms för lindrig skadegörelse, hemfridsbrott, misshandel och olaga hot. Straffet är fem månaders villkorligt fängelse.

Motstridiga utsagor

Tingsrätten konstaterar att parternas berättelser är motstridiga, men att 43-åringens berättelse är mera trovärdig.

Den äldre kvinnans utsaga stöds av att den tekniska bevisningen, Det finns inga blodspår på kragen på 20-åringens rock, vilket det borde ha funnits om hon blivit knivskuren på kinden när hon låg ner.

Dessutom uppger 43-åringen sådan information som inte gagnar henne själv.

Allvarligt angrepp

Rätten konstaterar att 43-åringen blivit utsatt för ett obehörigt angrepp och hade rätt att försvara sig. Angreppet var allvarligt eftersom det skett i kvinnans eget hem.

Den yngre kvinnan hade med sig en hammare som tillhygge, men den tar 43-åringen av henne. Åklagaren anser att 43-åringens rätt till nödvärn har upphört när den yngre kvinnan blivit av med hammaren.

Att 43-åringenefter det använder sig av en kniv är en försvarshandling som överskrider det som är försvarligt. Tingsrätten anser det därför vara fråga om excess i nödvärn.

Den 43-åriga kvinnan dömdes till 1300 euro i ersättningar till den yngre kvinnan, medan 20-åringen ska betala 1100 euro till 43-åringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten