Hoppa till huvudinnehåll

Över 50 000 vill tillåta jakt på vitkindade gäss – initiativet går nu till riksdagen

Vitkindade gäss i Tölöviken.
Gässen smutsar ner städernas grönområden. Vitkindade gäss i Tölöviken. Bild: Susanne Salin / Yle ornitologi,fågelskådning,vår,stadsnatur,Hanhi,stadsekologi,Tölöviken,ungar,cyklister,vitkindad gås

Frågan om att tillåta jakt på vitkindad gås kan nu gå till riksdagen. På fredag förmiddag hade nämligen 50 000 personer undertecknat medborgarinitiativet, som startade i början av maj.

Gässen och skadorna de orsakar har debatterats livligt de senaste veckorna. Åkerskördar far illa och parker och stränder smutsas ner.

Fridlyst fågel tog över

Fågeln är fridlyst enligt naturskyddslagen och den står under EU:s särskilda beskydd.

På senare år har stammen vuxit med omkring tio procent per år. I höstas räknade man att det fanns omkring 33 700 vitkindade gäss i Finland.

Också samlingspartiets riksdagsgrupp har föreslagit att jakt ska tillåtas. Vidare kräver partiet att regeringen ska påverka EU att avlägsna den vitkindade gåsen från EU:s fågeldirektiv, som skyddar fåglar och reglerar jakten.

MTK inne på samma linje

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK har lagt fram ett krav på att den vitkindade gåsen ska omfattas av jaktlagen i stället för djurskyddslagen, vilket i praktiken skulle göra jakt möjlig.

Över 300 jordbrukare har gjort anmälningar om skördeskador på 8 000 hektar åkerjord, mer än det dubbla jämfört med i fjol.

Källa: STT