Hoppa till huvudinnehåll

Politiker välkomnar framsteg för vårdreformen: "Tidigare regeringars misstag betalar tillbaka sig nu"

Lääkäri tarkastelee röntgenkuvaa.
Vårdreformen välkomnas av lokalpolitikerna i Åboland. Lääkäri tarkastelee röntgenkuvaa. Bild: Unsplash ryggrad,röntgen

Regeringen gick ut med nya besked gällande vårdreformen som kan träda i kraft innan 2023. Bland annat kommer nu färre uppgifter att föras över till landskapen från kommunerna, och det kommer inte att bli samma valfrihet till privata vårdtjänster.

Yle Åboland ringde till politiker inom social- och hälsovårdsnämnderna i Åbo, Pargas och Kimitoön för att höra deras reaktioner på regeringens besked.

- Jag har ännu inte hunnit stifta närmare bekantskap med de nya direktiven, men åtminstone är vår tanke och förhoppning att utveckla en "sote-central" som motsvarar det som staten nu planerar inom vårdreformen, säger ordförande för Pargas stads social- och hälsovårdsnämnd Merja Fredriksson (Sfp).

Merja Fredriksson poserar utomhus i höstväder. I bakgrunden syns ett gult hus.
Enligt Merja Fredriksson (Sfp) finns det både ekonomiska och praktiska orsaker att slå samman vårdenheterna i ett center. Merja Fredriksson poserar utomhus i höstväder. I bakgrunden syns ett gult hus. Bild: Annika Holmbom / Yle barnskydd,Pargas,kommunalpolitik,kommunal ekonomi,merja fredriksson

Det skulle innebära att de flesta vårdtjänsterna skulle koncentreras till Pargas hälsocentral. Just nu finns till exempel familjetjänster, socialtjänster, missbrukartjänster utspridda på olika håll.

Social- och hälsovården står för cirka 50 procent av stadens budget och man har stora sparkrav över sig. Fredriksson befarar att coronakrisen kan öka underskottet med flera miljoner.

- Enligt balanseringsbehovet ska vi spara 2,8 miljoner inom social- och hälsovården. Det är viktigt att vi följer regeringens riktlinjer där vi har förstått att "sote-centraler" kommer att förekomma, men de kommer att vara färre än de nuvarande hälsocentralerna. Om vi inte utvecklar en sådan själva står vi kanske utan en egen enhet efter reformen, säger Fredriksson.

"Hjälper och stjälper"

Också på Kimitoön finns det sparkrav i miljonklassen och där pågår som bäst en omfattande omstrukturering inom äldreomsorgen. Man överväger bland annat renoveringar, försäljning av vårdfastigheter och att utlokalisera servicen.

- Definitivt har vi väntat på mera direktiv och regeringens senaste bud både hjälper och stjälper, kanske ändå främst hjälper. Nu har vi i alla fall en tidtabell vilket ger klarhet i ungefär hur mycket tid vi har på oss att besluta och kanske genomföra våra omställningar inom omsorgen, säger omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff (Sfp).

Niklas Guseff vid talarstolen.
Enligt Niklas Guseff bör beslutsfattarna använda tiden klokt innan reformen träder i kraft. Niklas Guseff vid talarstolen. Bild: Amanda Vikman/YLE person,niklas guseff

Guseff tror att rikspolitikerna nu är mer eniga än tidigare gällande reformens riktlinjer.

- Om vi ska investera i fastigheter eller renoveringar på Kimitoön så är det för det första ganska bråttom om vi ska hinna göra något. Alternativet är att låta tiden rinna iväg så vi måste ta ställning till de stora frågorna ganska fort om något ska hinna hända, säger Guseff.

Språkfrågan och minskad valfriheten ger myror i huvudet

SFP-politikern Kjell Wennström sitter med social och hälsovårdsnämnden i Åbo. Han är mest oroad för språkfrågan och tycker att det är synd att valfriheten till privata vårdtjänster begränsas.

- Möjligheten i att själv välja var man skulle få sin vård var tilltalande både enligt mig och, tror jag, även enligt Sfp. Det fanns en inbyggd idé om att kunna välja aktörer som ger bra service på svenska, säger han.

Enligt Wennström medför det här att de som erbjuder service även bör kunna göra det på svenska.

Kjell Wennström sitter i en stol och tittar på ett papper.
Kjell Wennström tror att det finns hyfsat goda möjligheter att vårdreformen godkänns den här gången. Kjell Wennström sitter i en stol och tittar på ett papper. Bild: Yle/Marie Söderman politiker,svenska folkpartiet

- Vi vet att det kan finnas problem med det redan nu både vid stadssjukhuset och ÅUCS. En positiv sak är minoritetsspråknämnden som ska bli lagstadgad, men vi får väl se vilken status den kommer att få i slutändan, säger Wennström.

Även om han tror att förslaget kommer att ha sina kritiker så tror han också att det finns en rimlig chans att vårdreformen går igenom.

- De tidigare regeringarnas misstag betalar så att säga tillbaka sig nu. I och med att regeringen sa sig ha lyssnat på grundlagsutskottet och tagit i bruk de modeller som utskottet redan har godkänt så finns det en ganska god möjlighet att reformen går igenom, säger Wennström.

Läs också