Hoppa till huvudinnehåll

Sandras gröna fingrar blev ett helt floristgarage

Färgglada grönsaker, halm, hönsnät, jutesnöre, kvistar och egenodlade blommor kan man förvänta sig om man ber Sandra om ett blomsterarrangemang.

Det började med bloggen Sandras gröna fingrar. Nu har Sandra Neuman startat Floristgaraget, en miljövänlig blomsterhandel i Nykarleby, som gärna använder plastfria material och lokala naturprodukter.

Sandra Neuman håller upp en blombukett.
Sandra Neuman binder blombuketter som innehåller både inhemskt odlade blommor, grönsaker och element från naturen. Sandra Neuman håller upp en blombukett. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,floristik,trädgårdar,blommor,Sandra Neuman

Bloggen Sandras gröna fingrar

Bloggen Sandras gröna fingrar har hon haft sedan 15 år tillbaka. I den bloggar hon om grönväxter, odling och trädgård. Snittblommor bloggar hon inte om. Dem kan man njuta av i Sandras binderier.

Hon har jobbat 14 år i branschen, först som trädgårdsmästare med inriktning på blommor och sen utbildade hon sig till florist vid Yrkesakademin i Vasa där hon undervisades av Strömsös egen hovflorist, Owe Salmela.

En lokal gårdsbutik för floristik

Owes estetik, att blanda in naturmaterial i blomsterarrangemang, har smittat av sig.

Men det som gjorde att hon tog steget ut och bildade sitt egna floristgarage är filosofin att föra in mera miljömedvetenhet i floristiken. Floristgaraget är en gårdsbutik på Sandras egen gård.

- Det har stört mig att det slängs bort mycket blommor och att det används mycket plast i floristiken, säger Sandra, som nu kan välja bort cellofan och stickmassa.

En boll av halm framför en porslinsskål med blomsterarrangemang.
Halm kan användas i stället för stickmassa i ett blomsterarrangemang. En boll av halm framför en porslinsskål med blomsterarrangemang. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,halm,plastfrihet,floristik,trädgårdar,trädgårdskväll på strömsö

Halm och hönsnät

I stället för stickmassa gör hon bollar av halm eller hönsnät. Till exempel i blomsterarrangemang för begravningar används traditionellt mycket plast för handtag och ram. Men Sandras hjärtformade arrangemang av halmbotten eller konstruktion av kvistar, har blivit uppskattade.

boll av hönsnät i en vaker porslinsskål.
Det är lätt att forma hönsnät till en boll som stöd för blomsteruppsättningen.. boll av hönsnät i en vaker porslinsskål. Bild: Yle/Alexandra Wärn Hönsnät,Strömsö,floristik,trädgårdar,blommor,ekologisk aspekt,plastfrihet,Sandra Neuman

Egna naturnära material

- Det är lätt att jobba med hönsnät. Det böjer sig lätt, så det är lätt att arrangera blommorna som man vill ha dem, säger Sandra.

Hon använder material från naturen, som blåbärsris, eller det hon har i trädgården; bergenia blad och blommor, funkiablad, luktärter, äppelbärklasar, rädisor, pinnar och kvistar.

Att få naturmaterial hållbart är en fråga om att kunna tekniken.

Färglada grönsaker, morötter, rädisor, chili, samt jutesnöre.
Färgglada grönsaker och jutesnöre ingår i Sandra Neumans binderi. Färglada grönsaker, morötter, rädisor, chili, samt jutesnöre. Bild: Yle/Alexandra Wärn grönsaker,Strömsö,trädgårdar,färg,morot,chili,rädisa,jute,Sandra Neuman

Hetta upp buketten med chili

Sandra jobbar också med färggranna grönsaker. Hon är spontan och använder det som finns.

- Chilin och äpplen i buketter är jättefina. Det ska också vara anpassat till det som mottagaren tycker om. Om mottagaren tycker om chili kan det vara roligt att sätta med just det i buketten.

Rädisor i olika färger passar också bra, liksom morötter, lök, snygga vitlökar och rödlökar, örter. Oregano har fina blommor, rosmarin och gräslök passar också bra.

Gränsen går väl vid pumpa. Den är för stor, och tomater kan vara lite kladdigt.

Händer skär snitt på blomstjälk med vass kniv.
Blomstjälken ska snittas mellan lederna. Händer skär snitt på blomstjälk med vass kniv. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,floristik,snittblommor,Snitt,Sandra Neuman

Tips: Gör stora snittytor

För att få blombuketten mera hållbar, tipsar Sandra om att göra stora snitt på stjälken. Gör snittet diagonalt mellan lederna på stjälken. Vattnet sugs nämligen sämre upp nära leden.

Ett annat tips är att inte låta bladen bada i vatten. Då börjar förruttnelseprocessen som försämrar bukettens hållbarhet. Däremot ska man se till att alla stjälkar når vatten.

Sandra har själv inte något favoritarrangemang, men det hon mest gillar är asymmetri.

Ett blomsterarrangemang med sparris och rädisor i porslinsskål.
Blomsterarrangemang av Sandra Neuman. Ett blomsterarrangemang med sparris och rädisor i porslinsskål. Bild: Yle/Alexandra Wärn floristik,Strömsö,solros,trädgårdar,blommor

Trädgård