Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdspoesi – en syssla för hela familjen i sommar

Förgyll sommaren med lite trädgårdspoesi. Låt hela familjen vara med och skriva ordstenar så har ni ett lekfullt ordpussel som kan engagera, fest som vardag.

Stenar på vilka olika ord skrivits med tusch
Låt stenarna bilda en fri liten dikt eller hälsning Stenar på vilka olika ord skrivits med tusch Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,stenar (naturligt objekt)

Idén är densamma som kylskåpspoesimagneterna som var populära för några år sedan, men nu skriver vi ord på stenar att ha utomhus.

stenar  en hink på ett bord och två tuschpennor bredvid
Texten syns bäst med svart tusch på vita stenar. stenar en hink på ett bord och två tuschpennor bredvid Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,stenar (naturligt objekt)

Allt som behövs är flata dekorationsstenar, en svart permanent tuschpenna och en hink eller låda att förvara stenarna i.

Tvätta stenarna och låt dem torka i solen. Skriv ord på stenarna med permanent tusch.

Ta hela familjen till hjälp i ordverkstaden och glöm inte de små orden som en, ett, och, på, till, osv. Rada gärna ut ordstenarna på bordet medan ni skriver orden så ser ni vilka ord som behövs.

Det måste finnas både adjektiv, som grön och skön, substantiv, som sten och träd och verb, som drömma och springa. Man hittar lättare på nya ord med inspiration av de man redan skrivit.

stenar med skrivna ord i en hink
Ju fler stenar desto fler ord att välja mellan. stenar med skrivna ord i en hink Bild: Carina Ahlskog /YLE Strömsö (ö),stenar (naturligt objekt)

Att särskriva ord på stenarna ger också fler variationsmöjligheter. Skriv "smultron" på en sten och "ställe" på en annan, "utan" på en sten och "på", på en annan osv. istället för "smultronställe" och "utanpå". På så sätt har du ett rikare ordstensförråd att välja från.

Jag rekommenderar ett par hundra stenar eftersom det är roligare att försöka hitta på verser ju fler ord man har att välja emellan.

Stenar med ord ligger utradade på jorden i en rabatt.
Låt ordstenarna inspirera din kombination av ord Stenar med ord ligger utradade på jorden i en rabatt. Bild: Carina Ahlskog /YLE Strömsö,stenar (naturligt objekt)

Jag föredrar att inte hitta på versraden på förhand utan låter orden komma och sedan är det roligt att försöka pussla ihop en vers, hälsning eller rad av de ordstenar man tar ur hinken.

Stenar med skriven text på
Rada ut en vers i rabatten Stenar med skriven text på Bild: Minna Mäkelä /YLE Strömsö,stenar (naturligt objekt)

Låt trädgårdspoesin bli en del av sommarens fester eller lägg ut slingrande rader i trädgården som kanske leder fram till en överraskning som mogna jordgubbar till exempel.

Du kan till exempel skriva trädgårdsposei med stenar på grusgången, gräsmattan, trappan, terrassen, festbordet eller balkongen.

Stenar med ord påskrivna, ligger utradadade mellan blommor i en rabatt.
Fyll rabatten med trädgårdspoesi i väntan på att växterna ska ta sig. Stenar med ord påskrivna, ligger utradadade mellan blommor i en rabatt. Bild: Carina Ahlskog /YLE Strömsö,stenar (naturligt objekt)