Hoppa till huvudinnehåll

Världsmästare med supertid på 400 meter i fjol – nu stängs Salwa Eid Naser av tills vidare

Salwa Eid Naser håller handen för munnen av förvåning.
Salwa Eid Naser stod för en supertid i VM i Doha i fjol. Salwa Eid Naser håller handen för munnen av förvåning. Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press Salwa Eid Naser,VM i friidrott 2019,friidrott

På damernas 400 meter i friidrotts-VM i Doha i fjol löpte Bahrains Salwa Eid Naser i mål på 48,14, den tredje snabbaste tiden någonsin. Nu stängs hon av tills vidare – på grund av brister i vistelserapporteringen.

Den bahrainska löparen hörde till de största utropstecknen i fjolårets VM. Endast Marita Koch (47,60) och Jarmila Kratochvilova (47,99) har löpt snabbare än vad Eid Naser gjorde i Qatar i höstas.

Men under de senaste tolv månaderna har 22-åringen undvikit dopningstester. Eller åtminstone har hon inte befunnit sig där hon borde, enligt hennes vistelserapportering.

Internationella friidrottsförbundets antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) meddelar att Eid Naser stängs av tills vidare på grund av brister i vistelserapporteringen. Tre gånger inom det senaste året har hon befunnit sig på en annan plats än vad hpn uppgett för testarna.

Eid Naser flyttade från Nigeria till Bahrain år 2014.

Nu riskerar hon en avstängning på två år. Beroende på omständigheterna kan den förkortas till ett år.

Källa: AFP

Läs också