Hoppa till huvudinnehåll

Skandalomsusade mästarklubben tillbaka i ligan efter licensfiaskot – trotjänaren tror på omedelbar framgång för PK-35 Vantaa

Roosa Bröijer ser in i kameran.
Roosa Bröijer siktar genast på medalj i ligacomebacken. Roosa Bröijer ser in i kameran. Bild: Yle/Atte Kaartinen

PK-35 Vantaa hade tagit sitt sjunde mästerskap på nio år och började ladda upp för en ny framgångsrik säsong 2019 när bomben damp ner. Ligalicensen hävdes på grund av misskötta förpliktelser och mästarklubben degraderades till division 1 med en spelarflykt som följd. Men klubben repade sig. Efter en säsong nere är man nu tillbaka i ligan – och siktet inställt på medalj.

– Hur kunde man låta det här hända?

Den frågan ställde PK-35 Vantaas trotjänare Roosa Bröijer i Sportliv i april i fjol. Mästarklubben skulle inleda säsongen i damettan efter en tvångsdegradering.

Klubben hade fått sin ligalicens hävd på grund av oskötta förpliktelser och missförstånd. Spelare och lagledning var helt ovetande om läget innan Bollförbundet meddelade att ligalicensen hävs.

– Vi var ett framgångsrikt lag med höga mål och så kommer den här katastrofen, fortsatte en väldigt besviken Bröijer.

Problemen i klubben, som låg bakom licensbråket, visade sig ha pågått redan under flera år. Nu var bara de oskötta förpliktelserna så grova att Bollförbundet inte kunde finna någon annan utväg än att lämna klubben utan förnyad ligalicens.

Spelarflykt och förvirring

När Yle Sporten når Roosa Bröijer ett drygt år efter skandalen och med ett par veckor till säsongsstart på coronasäsongen 2020 är hon taggad att igen få börja spela efter det långa uppehållet.

Klubben gjorde en ypperlig säsong i division 1 och har nu höga förväntningarna inför ligacomebacken.

För ett år sedan var stämningen totalt annorlunda.

– Beslutet ledde till turbulens och många spelare lämnade laget. Själv var jag också osäker vad jag skulle göra. Jag var väldigt besviken på att man lät det här hända.

Fotbollskor på tork
Fotbollskor på tork Bild: Yle/Roosa Bröijer

Klubben hade obetalda spelararvoden och en hel del juridiska förpliktelser som försummats. Ledningen hade misskött sina uppgifter redan i flera år visade det sig då härvan började nystas upp.

– Det var ett mycket förbryllande läge. Vi hade små aningar om att allt inte stod rätt till eftersom våra löner alltid betalades med fördröjning. Men det kom ändå som en chock. Det som sved mest var att det var vi spelare som fick lida för det hela.

Trots att det var spelarna som fick lida bad ledningen aldrig om ursäkt för vad som hänt.

– Inte bad de sedan någonsin om ursäkt. Nu är det nya personer på de posterna och allt fungerar igen. Nu försöker vi bara glömma det skedda och blicka framåt mot ny säsong.

Bara en förlust på hela säsongen

Klubben som dominerat Nationella ligan under hela 2010-talet med sju mästerskap på nio säsonger skulle börja spela i division 1. Spelartruppen var ordentligt förtunnad efter spelarflykten och ingen visste vad säsongen skulle föra med sig.

Damettan visade sig ändå vara en munsbit för Vandalaget – det blev bara en förlust på hela säsongen, trots att den redan tunna truppen drabbades av flera tunga skador. Därmed blev sejouren nere fransk.

– Vi spelade mycket när vi hade så liten trupp. Många unga spelare fick chansen, vilket är bra med tanke på framtiden. Men det viktigaste var att vi steg tillbaka till ligan, säger Bröijer.

Roosa Bröijer sitter på läktaren i Myrbacka.
Roosa Bröijer får igen spela ligafotboll på hemmastadion Roosa Bröijer sitter på läktaren i Myrbacka. Bild: Yle/Atte Kaartinen PK-35 Vantaa (kvinnornas laget),roosa bröijer

Före säsongen kämpade även Bröijer med motivationen. Men då matcherna kom igång återfann hon spelglädjen. Med facit på hand var det nyttigt att ta ny fart från division 1.

– Vi fick spela mot nya motståndare med annorlunda spelstil. Vi fick tid att utveckla vårt spel och köra in nya spelare. Nu har vi igen ett slagkraftigt lag med unga spelare från den egna klubben.

– Samtidigt fick klubben också tid att reda upp problemen för att igen vara klar för ligan.

Ligasäsong med höga mål

När Nationella ligan kör igång efter coronapausen den 13 juni är spelarna i PK-35 Vantaa taggade på att igen få spela på högsta nivå. Stommen från i fjol finns kvar med ett par nya förstärkningar.

– I fjol handlade allt bara om att ta steget tillbaka till ligan. Nu är vi där igen och det känns oerhört bra. Vi är supermotiverade att igen få spela på högsta nivå. Det känns som om vi har ett slagkraftigt lag på benen.

Det har gått flera månader sedan senaste träningsmatchen och det blir inte heller särskilt mycket matchträning före säsongsstarten.

– Ligalagen är ju de gamla bekanta men styrkeförhållandena är det svårt att säga något om ännu. Det ser vi först efter ett par omgångar. Vårt mål är att få spela om medaljerna.

PK-35 Vantaas spelare firar ligaguld, 2018.
Återvänder medaljjublet till Vanda? PK-35 Vantaas spelare firar ligaguld, 2018. Bild: Matti Raivio/All Over Press Pallokerho-35

För Bröijer själv är den här säsongen igen en ny chans. Efter att ha hört till juniorlandslagsringen i alla åldersklasser är damlandslaget nästa mål.

– Nu i ligan ser man var man står i förhållande till andra. Jag hoppas att jag kan utvecklas och får chansen. Kommer jag med så är det förstås en fin sak men jag är inte besviken fast det inte skulle ske ännu i år.

Med sju segrar på nio år innan tvångsdegraderingen är PK-35 Vantaa den mest framgångsrika klubben i Finland under 2010-talet. Ska den skandalomsusade klubben nu klara av att inleda ett lika framgångsrikt decennium?

PK-35 Vantaa inleder säsongen hemma i Myrbacka mot Jyväskylän Pallokerho lördagen den 13 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport