Hoppa till huvudinnehåll

Starka krafter inom Centern: Kulmuni gjorde det enda rätta i en svår situation

Puhemies Matti Vanhanen täysistunnossa 11.9.2019
Talman Matti Vanhanen i riksdagen. Puhemies Matti Vanhanen täysistunnossa 11.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Matti Vanhanen,riksdagens talmän,Centern i Finland

Inom Centerpartiet råder enighet om att partiledaren Katri Kulmuni gjorde det enda rätta då hon avgick som finansminister, sammanfattar Yle Uutiset.

I Yles specialsändning i tv i går kväll sade Centerns tidigare ordförande, riksdagens talman Matti Vanhanen att Kulmuni inte hade några alternativ till att avgå efter att det uppdagats att hon använt sig av dyra konsulttjänster på skattebetalarnas bekostnad.

- Det händer allt möjligt i livet. Misstag har gjorts här och hon drog sina slutsatser av det. Utan att ta ställning till vad som hänt så kom det igång ett sådant spinn att det inte fanns någon återvändo. Felet var uppenbart, och det medgav hon - misstagets alla dimensioner torde ha klarnat för henne först efteråt, men jag anser att hon inte hade något alternativ, sade Vanhanen i programmet.

Enligt Vanhanen kommer de hårda erfarenheterna på sikt att hjälpa Kulmuni att hitta sin plats i politiken.

Partisekreteraren försökte först avråda

Centerns partisekreterare Riikka Pirkkalainen var också gäst i gårdagens specialsändning.

Pirkkalainen sade att hon initialt försökte få Kulmuni att ändra sig.

- Min första reaktion var att det är ju en orimlig lösning. Jag försökte vädja till henne om att inte göra så. Hon har skött ministeruppdraget mycket bra och på ett sätt som skapat förtroende bland hela centerfolket, sade Pirkkalainen.

Partisekreteraren är övertygad om att Kulmunis politiska karriär inte slutar här.

- Hon bär sitt ansvar. Ett hårt beslut, men nu har hon en ytterst hård partiordförande- och ministererfarenhet i bagaget. Jag är fullkomligt övertygad om att hon ännu kommer att hitta sin roll.

Lintilä: Kulmuni såg till partiets bästa

Näringsminister Mika Lintilä säger att Kulmuni uppenbart hade partiets bästa för ögonen då hon fattade sitt hårda beslut.

- Hon har gjort en lägensbedömning och nog respekterar jag henne för att hon agerade så rakryggat.

Lintilä konstaterar att det återstår att se vilken betydelse Kulmunis avgång får för Centern framöver. Just nu är det viktigaste att regeringens funktionsförmåga säkras.

Beslutet om efterträdare på finansministerposten fattas av riksdagsgruppen och partistyrelsen.

- Det är viktigt att vi löser frågan förhållandevis snabbt.

Lintilä vill inte yppa om han själv är intresserad av finansministerportföljen, inte heller vill han spekulera i eventuellt byte av partiordförande.

- Partikongressen hålls i september och det återstår att se vem som kandiderar.

Kaikkonen: Ett beslut av en som bär sitt ansvar

Försvarsminister Antti Kaikkonen har kommenterat Kulmunis avgång på sociala medier.

- Det är en ledsam dag för hela Centerns team. Katri Kulmunis beslut att lämna ministerposten var stort och tungt, skriver Kaikkonen.

– Men det var ett beslut som fattats av en person som bär sitt ansvar.

Enligt Kaikkonen har Kulmuni skött såväl sitt ministeruppdrag som sitt partiordförandeskap bra.

– Som teamspelare har hon strävat efter det gemensamma bästa.

Källa: Yle Uutiset/Puhemies Matti Vanhanen: Kulmunin erolle ei ollut vaihtoehtoja – keskustavaikuttajien mielestä kyseessä oli suoraselkäinen vastuunkanto