Hoppa till huvudinnehåll

Anthony Fauci är "mycket orolig" för smittspridning i samband med protesterna

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci uttrycker förståelse för de pågående protesterna mot rasism i USA och på andra håll i världen, men han varnar för att smittspridningen kan ta fart igen.

Under lördagen samlades tiotusentals, kanske hundratusentals människor i tiotals amerikanska städer från New York till Los Angeles för att protestera mot rasism och polisvåld.

Lördagens demonstrationer var för det mesta fredliga och enligt nyhetsbyrån AP var stämningen snarare festlig än aggressiv på de flesta håll i USA. Bara från ett fåtal orter som Portland, Oregon och från Seattle rapporterades om en del oroligheter.

Lördagens demonstrationer i Washington var massiva.
Lördagens demonstrationer i Washington var massiva. Lördagens demonstrationer i Washington var massiva. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

Lördagens protester verkar ha varit den största kraftsamlingen hittills i USA för den rörelse som startade med George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

Demonstranterna i Washington tågade längs Pennsylvania Avenue på lördagen.
Demonstranterna i Washington tågade längs Pennsylvania Avenue på lördagen. Demonstranterna i Washington tågade längs Pennsylvania Avenue på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

De största demonstrationerna verkar ha hållits i Washington, men polisen har inte gett några uppskattningar om antalet deltagare.

"Innebär perfekta förhållanden för viruset"

Immunologen och smittskyddschefen Anthony Fauci finns i Washington och har följt med demonstrationerna på tv med oro. Det sa han i en intervju till radiostationen Wtop.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci under en av senatens videokonferenser den 12.5.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci under en av senatens videokonferenser den 12 maj USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci under en av senatens videokonferenser den 12.5. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Anthony Fauci

Fauci är mån om att påpeka att demonstranterna har både sin konstitutionella rätt och god anledning att protestera, men att det finns risk för att smittspridningen kan ta ny fart i protesternas spår.

– Alltid när jag hör talas om eller ser stora folksamlingar i ett geografiskt område där det förekommer aktiv infektion så blir jag mycket orolig, för det innebär perfekta förhållanden för ytterligare smittspridning. Det kan resultera i mindre utbrott som sen kan leda till större vågor (av smittspridning), sa Fauci.

Han vill inte säga att protesterna "sannolikt" kommer att leda till en ny smittvåg, men han är övertygad om att den risken finns.

Också på lördagen tågade demonstranter över Brooklyn Bridge till Manhattan i New York City.
Också på lördagen tågade demonstranter över Brooklyn Bridge till Manhattan i New York City. Också på lördagen tågade demonstranter över Brooklyn Bridge till Manhattan i New York City. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

Fauci påpekade också att risken ökar då människor skriker och sjunger och att han ser på tv hur de demonstranter som använder ansiktsskydd ofta klär av sig skyddet då de ropar eller pratar.

Se till att du använder ansiktsskydd

Fauci uppmanar demonstranter att hålla på sig ansiktsskyddet hela tiden.

– Om du kan undvika demonstrationer är det bra, om du inte kan göra det, se till att du använder ansiktsskydd, sa Fauci.

En del av demonstranterna som drabbade samman med kravallpolis i London använde ansiktsskydd.
En del av demonstranterna som drabbade samman med kravallpolis i London använde ansiktsskydd. En del av demonstranterna som drabbade samman med kravallpolis i London använde ansiktsskydd. Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer

Under lördagen förekom stora demonstrationer också på flera andra håll i världen än i USA och de väntas fortsätta under söndagen.

Exempelvis i London och Marseille förekom rätt häftiga sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Smittrisken kan öka ytterligare då demonstrationer urartar i sammandrabbningar eller någon annan form av kaos.

Gammal slavhandlare slängdes i en flod

I Bristol i Storbritannien protesterade människor mot rasism på ett lite annorlunda sätt.

De avlägsnade en bronsstaty som föreställer slavhandlaren   Edward Colston (1636-1721). Statyn rullades ner längs gatan och slängdes till slut i  floden Avon av en jublande folkmassa.   (Se videon ovan)

Edward Colston, slavhandlare. Staty i Bristol.
Edward Colston står inte längre kvar i Bristol Edward Colston, slavhandlare. Staty i Bristol. Bild: Christopher Jones / Alamy/All Over Press statyer,slaveri,Edward Colston

Slavhandlarstaty slängs i floden i Bristol 7.6.2020
Slavhandlaren slängs strax ner i floden Slavhandlarstaty slängs i floden i Bristol 7.6.2020 Bild: Reuters TV statyer,Bristol,rasism,slavhandel,Edward Colston,demonstrationer,Storbritannien

Källor: AP, AFP, 1063word.radio.com, TT, Reuters