Hoppa till huvudinnehåll

Det blåser hårt också i dag – Södra Österbotten värst ute

myrskyssä kaatuneita puita tien vieressä
Träd som fallit invid en landsväg. Arkivbild. myrskyssä kaatuneita puita tien vieressä Bild: Ismo Pekkarinen / AOP storm,elavbrott,vind,klimatförändring

Också i dag på söndag är hård vind att vänta på många håll i landet, varnar Meteorologiska institutet.

Stormbyar väntas förekomma särskilt i det område som sträcker sig från Österbotten till södra delarna av Lappland. Södra Österbotten ser ut att drabbas värst av vinden.

Det kan blåsa över 20 meter i sekunden i stormbyarna. Också på andra håll i landet förekommer kraftiga vindbyar i dag.

Varningen för kraftig eller farligt kraftig vind råder på nästan samtliga land- och havsområden med undantag för Egentliga Finland, Kymmenedalen, Södra Karelen och Utsjoki.

Träd blåste omkull, tusentals hushåll utan el

Under lördagen orsakade stormen elavbrott på olika håll i landet. Som mest var cirka 17 000 hushåll utan el, de flesta av dem i Birkaland och Nyland.

Mest stormskador rapporterades i ett område som sträcker sig från Nyland tilll Birkaland. I Tammerfors uppmättes en vindhastighet på 23 meter i sekunden i går kväll.

Vågor slår mot strandstenar i hård vind.
Rejäla vågor och hård vind vid Fjärdskär i Korsholm, 7 juni 2020. Vågor slår mot strandstenar i hård vind. Bild: Yle/Rolf Granqvist vind,stränder,stormar

Störningar är att vänta i tågtrafiken mellan Helsingfors och Tammerfors i dag på grund av träd som fallit på spåren. Också på andra banavsnitt kan störningar förekomma under söndagen, uppger VR.

Räddningsmyndigheterna hade fullt upp i går; det kom cirka 400 larm om olika räddningsuppdrag.

Källor: Meteorologiska instititutet, STT

Läs också