Hoppa till huvudinnehåll

Minderårig fotbollsspelare trakasserades av tränare – klubben rapporterade inte till Bollförbundet som fick nys om uppgifterna först ett år senare

en spelare med en boll
en spelare med en boll Bild: Kalle Purhonen / Yle fotboll

En fotbollsspelare i Helsingforsklubben FC Kontu uppger att hon utsattes för sexuella trakasserier av sin tränare förra året. Tränaren fick sparken från klubben men kunde fortsätta jobba i en annan förening. Bollförbundet utreder nu ärendet.

Bollförbundet gick på söndagen ut med ett pressmeddelande där man skriver att man nyligen fått information om att en spelare ska ha utsatts för sexuella trakasserier av sin tränare.

Trakasserierna ska ha skett under 2019 då flickan var 15 år. Bollförbundet nåddes av uppgifterna i torsdags då spelaren delade med sig av sina erfarenheter i en podcast.

Enligt spelaren har trakasserierna skett via meddelande och på sociala medier, och lett till stora motivationsproblem.

Spelaren berättade om trakasserierna för sina föräldrar som kontaktade klubben. Klubben hörde tränaren och hen fick också sparken i juli 2019, men gick sedan vidare till en annan förening och fortsatte jobba där.

Föräldrarna informerade också polisen om trakasserierna men de uppfyllde inte kriterierna för ett brott.

Bollförbundet har nu bett FC Kontu förklara varför man inte fått information om saken tidigare. Bollförbundet har också kontaktat tränarens nuvarande klubb och tränaren är för tillfället avstängd.

– Jag minns inte varför vi inte tog kontakt. I första hand vill vi alltid skydda spelarens identitet. Därför ville vi åtminstone inte gå ut offentligt med det här. Men så här ett år i efterhand kan jag inte minnas varför vi inte rapporterade åt Bollförbundet, säger Kontus styrelseordförande Olli Venelampi till Yle Urheilu.

– Vi har diskuterat saken med klubben och juridiskt sett gjordes allt professionellt, men de respekterade föräldrarnas önskan att inte föra saken vidare, säger i sin tur Timo Huttunen från Bollförbundet som också berättar att de inte tvingar föreningarna att kontakta dem i liknande fall.

Förbundet har också fört ärendet vidare till Finlands centrum för etik inom idrotten (Suek).

I sitt pressmeddelande fördömer Bollförbundet starkt tränares maktmissbruk och framför allt sexuella trakasserier.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 19.01.