Hoppa till huvudinnehåll

Varken Antti Kaikkonen eller Annika Saarikko vill leda Centern eller ta över finansministerposten

Annika Saarikko till vänster och Antti Kaikkonen till höger
Annika Saarikko till vänster och Antti Kaikkonen till höger. Annika Saarikko till vänster och Antti Kaikkonen till höger Annika Saarikko,Antti Kaikkonen,Centern i Finland,politik

Det har spekulerats om vem som ska ta över efter Katri Kulmuni som finansminister. Nu har två centerpartister meddelat att de inte är redo att ta över vare sig ministerskapet eller partiledarskapet.

Antti Kaikkonen är inte intresserad av finansministerposten, och kommer inte heller att utmana Kulmuni i höstens ordförandeval, skriver han på sin blogg.

Kuvassa on Antti Kaikkonen, joka kuvattiin Säätytalolla Helsingissä 3. kesäkuuta 2020.
Antti Kaikkonen Kuvassa on Antti Kaikkonen, joka kuvattiin Säätytalolla Helsingissä 3. kesäkuuta 2020. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,juni,2020,Ständerhuset,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,koronaviruspandemi,Centern i Finland,Antti Kaikkonen

Orsaken är att Kaikkonen, om allt går bra, ska få barn strax före valet i höst, och barnet går före ett eventuellt ordförandeskap, menar han.

Han säger att det är bra att Kulmuni klargjorde att hon vill fortsätta leda partiet eftersom det slår hål på onödiga spekulationer.

– I medierna har det funderats kring huruvida jag ställer upp i ordförandevalet på nytt. Jag ställde upp i september i fjol. Vi fick ett gott resultat som räckte till en andraplats i valet. Där mättes samtidigt mitt väljarstöd. Jag känner inget behov för revansch. Jag respekterar det partidemokratiska beslutet.

Kaikkonen hoppas också att stormen kring centern så småningom kan börja mojna, och att diskussionen kring partiet kan lugna ner sig.

Annika Saarikko vill inte heller

Annika Saarikko säger i en notering på Facebook att hon efter sin föräldraledighet vill återvända till vetenskaps- och kulturministerposten.

Hon säger också att hon upprepade gånger i tidigare sammanhang har sagt att hon inte vill bli partiordförande och att hennes inställning tills vidare inte har förändrats.