Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Matti Vanhanen är det trygga valet för Centern, men ledarskapsmodellen har utmaningar

Grafik. Till vänster syns Katri Kulmuni och Matti Vanhanen. Till höger syns AG Karlsson.
Vanhanens framträdande på måndagens presskonferens visade genast vad vi har att vänta, skriver Svenska Yles Anders Karlsson i sin analys. Grafik. Till vänster syns Katri Kulmuni och Matti Vanhanen. Till höger syns AG Karlsson. Bild: Lehtikuva / Yle Katri Kulmuni,Matti Vanhanen,ag karlsson

Centern hoppas att Matti Vanhanen ska medföra stabilitet och trovärdighet. Vem som för partiets talan och i vilka sammanhang är ändå oklart, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

Centern gjorde ett tryggt val då partiet utsåg talman Matti Vanhanen till finansministerkandidat.

Partiet hoppas genom detta uppnå stabilitet och trovärdighet efter de senaste dagarnas turbulens. Vanhanen har erfarenhet som statsminister och han känner också till offentlighetens negativa sidor.

Vanhanens framträdande på måndagens presskonferens visade genast vad vi har att vänta. Han höll ett lugnt och faktabetonat tal om ekonomiska utmaningar i coronakrisen.

Pannan låg i djupa veck och utmaningarna uppgavs vara stora. Det är i linje med hur en finansminister traditionellt förväntas uppträda i Finland och bekant från Vanhanens tidigare karriär.

Huruvida Vanhanen själv ville ha jobbet är en annan diskussion. Det fanns kanske inte så fasligt många goda alternativ inom Centern.

Finansministern måste genast klara av att träda in och representera regeringens politik.

Centern hoppas att Vanhanen som en bekant och erfaren profil ska fungera som en katalysator för regeringens politik gentemot de egna grundanhängarna.

Rollfördelningen lär klarna, eller så inte

Partiordföranden Katri Kulmuni vill också i fortsättningen ha ”en stark roll” i förhandlingarna med de andra regeringspartiernas ledare. Vanhanen koncentrerar sig uttryckligen på finansministerns jobb.

På regeringens presskonferenser ska partiet representeras av den ansvariga ministern, beroende på ämnesområde.

Här skiljer sig arrangemanget från det Socialdemokraterna gått in för. Huruvida det finns en röd tråd i Centerns ledarskapsmodell lär klarna.

Utmaningarna för regeringen är enorma. Coronakrisen medför mångahanda problem. Inom EU dryftas ett svårbegripligt stödpaket.

Hur Centern leds igenom krisen och i till exempel höstens budgetförhandlingar är av stort intresse.

Ordförandefrågan försvinner ingenstans

En aspekt i valet av Matti Vanhanen till finansministerkandidat är hans övriga framtidsplaner. Han är inte en utmanare i kampen om partiordförandeskapet för Centern.

Katri Kulmuni vill fortsätta som ordförande trots sin avgång från finansministerposten.

Det är möjligt att Kulmuni utmanas på partikongressen i höst. Många hoppas att föräldralediga Annika Saarikko ska ställa upp.

Ordförandediskussionen lär inte försvinna någonstans, vilket både Centern och de övriga regeringspartierna får leva med.

Det är sällan tråkigt att följa med Centerns förehavanden. Och då har vi inte ännu nämnt det faktum att en del centerpartister är skeptiska till att alls medverka i den sittande regeringen.