Hoppa till huvudinnehåll

Centern föreslår Matti Vanhanen som ny finansminister

Katri Kulmuni går ut från riksdagen.
Katri Kulmuni (C) avgick nyligen som finansminister. Katri Kulmuni går ut från riksdagen. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni

Centerns partistyrelse, riksdagsgrupp och Europarlamentariker möts på måndag för att utse ny kandidat till finansminister. Eventuellt föreslås också andra ändringar i ministerskaran. Turbulensen har varit stor inom partiet de senaste dagarna.

Centerns partiordförande Katri Kulmuni meddelade i fredags att hon avgår som finansminister. Det efter uppståndelse kring medieträning, som två ministerier betalat för.

Mötet där den nya ministerkandidaten utses skulle ursprungligen äga rum på söndag eftermiddag, men sköts fram till måndag.

Det satte igång rykten om att något planeras i kulisserna. En del trodde att det inom Centern finns planer på att lämna regeringen, vilket Kulmuni senare bestred.

Hoppa över Twitterpostning

Så här tweetade Katri Kulmuni på söndagen om att Centern kommer att fortsätta i regeringen.

Centern är i en mycket svår sits. Populariteten är låg och många av den nuvarande regeringens beslut är svåra att smälta för partiets väljare.

Många efterlyser en erfaren förmåga på posten

Många Centerpartister tycker att det behövs en erfaren förmåga på finansministerposten, för att lugna ner läget.

Bland annat talman Matti Vanhanen och näringsminister Mika Lintilä har nämnts i spekulationerna.

Några tunga namn gav besked redan på veckoslutet.

Försvarsminister Antti Kaikkonen meddelade på sin blogg att han inte är intresserad av varken finansministerposten eller partiordförandeskapet.

Annika Saarikko, som nu är föräldraledig, meddelade att hon inte är aktuell för finansministerposten, men gav inget klart besked om huruvida hon vill bli partiordförande.

Europarlamentarikern Mauri Pekkarinen sade till tidningen Keskisuomalainen att han inte står till förfogande.

Ordförandebeskedet ännu en aspekt att beakta

Kulmuni ställde på lördagen till med en ny överraskning, då hon meddelade att hon ställer upp för omval som partiordförande på partikongressen i september.

De flesta hade räknat med att partiet väljer ny ordförande i höst, men nu blir det i så fall till att utmana den sittande. Alla är inte övertygade om att situationen är den bästa.

Kulmunis vilja att fortsätta som ordförande kan ha betydelse för vem hon vill se som finansminister. Hon vill kanske inte ge posten till en person som senare vill besegra henne i ordförandevalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes