Hoppa till huvudinnehåll

Krishjälp snabbt på plats då radhuslänga brann i Ekenäs - alla invånare kunde själva ordna inkvartering

En radhuslänga brann i Ekenäs i juni 2020.
Social- och krisjouren i Västnyland ger första hjälpen, akut krishjälp, ser till att alla får mat och att de som drabbats av en olycka har någonstans att bo. En radhuslänga brann i Ekenäs i juni 2020. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,korsningen liljedahlsgatan björknäsgatan brand

De invånare som bodde i den brandhärjade radhuslängan i Ekenäs kunde själva ordna någonstans att bo. Det närmaste hotell som var öppet fanns enligt staden i Lojo. De flesta hotell är enligt staden stängda på grund av coronakrisen.

I lördags (6.6) brann en radhuslänga i Ekenäs ner till grunden. Alla invånare lyckades ta sig ut ur huset.

Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg berättar att alla har någonstans att bo och att social- och krisjouren i Västnyland är inkopplad.

Stadens beredskapsgrupp fick med detsamma meddelande från räddningsverket om branden och en timme senare kontaktade social- och krisjouren Benita Öberg.

- Social- och krisjouren var beredd att ordna boende åt dem som bodde i radhuslängan, men de kunde själva se till att de fick någonstans att bo. De fick också krishjälp med detsamma.

Närmaste öppna hotell i Lojo

Både Benita Öberg och social- och krisjouren ringde runt till hotell och andra inkvarteringar för att höra om det finns plats för dem som miste sina hem i branden.

- Vi skulle ha fått dem placerade i Lojo, men i övrigt var de vi kontaktade stängda. Vi skulle ändå ha ordnat boende för dem som skulle ha behövt det.

Enligt uppgifter till Yle Västnyland finns det inkvartering i Raseborg som har öppet.

Benita Öberg anser att hjälpen kom fram snabbt.

- Social- och krisjouren blev inkopplad omedelbart och jag kontaktades en timme senare.

Fortsatt krishjälp

Klockan 8 på måndag morgon tar staden över arbetet med att hjälpa invånarna som blev utan hem, i samarbete med social- och krisjouren.

- Vi fortsätter att ge krishjälp, men hjälper även med praktiska saker som att hitta ny bostad, skaffa mat och kläder.

8.6.2020 vid 11-30-tiden tillades att det ska ha funnits inkvarteringar i Raseborg som har öppet. Samtidigt tillades att det var enligt stadens uppfattning som det endast fanns öppna inkvarteringar i Lojo.

Läs också