Hoppa till huvudinnehåll

NHL-spelare startar allians för att utrota rasism inom hockeyn – kräver förändring nu: ”Vi har alla utsatts för rasism – den här sporten står mer stilla än andra”

Evander Kane jonglerar med pucken.
Evander Kane spelar i San Jose Sharks. Evander Kane jonglerar med pucken. Bild: All Over Press Evander Kane

NHL-stjärnan Evander Kane säger att färgade ishockeyspelare har fått nog. Nu sjösätter han och sex andra spelare ett projekt för att få bukt med rasism och intolerans i ishockey.

Kampen mot rasism har varit ett stort samtalsämne i hela världen sedan George Floyds död.

I idrottsvärlden har stora profiler – exempelvis formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton och basketikonen Michael Jordan – tagit ställning mot rasismen.

Nu hakar ishockeyn på.

Sju stycken aktiva eller pensionerade NHL-spelare har startat en allians – The Hockey Diversity Alliance (HDA). Målet är att få bukt med rasism och intolerans i ishockeyn.

Den tidigare NHL-spelaren Akim Aliu (numera i den tjeckiska ligan) och San Jose-anfallaren Evander Kane står bakom projektet. Matt Dumba, Wayne Simmonds, Trevor Daley, Joel Ward och Chris Stewart finns också med.

– Jag tycker att vi har starka röster som kan skapa en positiv förändring. Vi sju har alla varit utsatta för rasism. Ishockey är inte en sport som omfamnar förändring enkelt. Den står stilla mer än andra sporter och det finns mycket att göra, säger Aliu till TSN.

Gruppen är fristående från NHL, men i ett uttalande skriver man att man hoppas på att också få stöd från ligans håll.

”Gick genom ett helvete”

Gruppen har också fått tips från från den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick. Kaepernick, som har blivit en symbol för kampen mot rasism, har gett råd om hur de ska kunna få till en förändring i en sport som domineras av vita människor.

– Det här är historiskt. Färgade spelare går ihop. Vi har fått nog av det här. Vi står enade och kommer att kräva förändring, säger Kane till TSN.

I slutet av förra året beskrev Aliu hur han tvingades utstå rasistiska ord från sin tränare Bill Peters under tiden i AHL. Det ledde till att Peters i vintras var tvungen att lämna sitt jobb som tränare för NHL-laget Calgary Flames.

”Han kallade mig för n-ordet flera gånger i omklädningsrummet under min rookiesäsong eftersom han inte gillade den musik jag lyssnade på. Jag erkänner att jag gjorde uppror mot honom, skulle inte du ha gjort samma sak?”, skrev Aliu på Twitter.

I maj publicerades en text på webbplatsen The Players’ Tribune. Där broderade Aliu, som är född i Nigeria, ut sina upplevelser av rasism ytterligare.

”Jag gick genom ett helvete på grund av en rasistisk sociopat. Hans namn var Steve Downie. Jag bryr mig inte om vad han tänker om den titeln nu. Då fanns bara hat i hans hjärta. Jag attackerades på grund av min hudfärg”, skriver Aliu.

 • "Man har lindrig respekt för demokratins regler" - nu ska Kårkullas styrelse avsättas, igen

  Bråket inom Kårkulla samkommun fortsätter.

  Trots att fullmäktige har förtroende för samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt, och trots fullmäktiges önskan om samarbete, röstade styrelsen på nytt om Ulfstedts förtroende. Elva fullmäktigeledamöter har därför lämnat in ett initiativ om att "med det snaraste sammankalla ett extra fullmäktigemöte med uppgift att avsätta den nuvarande styrelsen och i dess ställe tillsätta en ny funktionsduglig styrelse".

 • Hätsk ton i vaccintvisten mellan EU och Astra Zeneca

  Strider mot texten och andan i avtalet

  Ordkriget mellan EU och läkemedelsbolaget Astra Zeneca trappades upp under onsdagskvällen. EU vägrar att acceptera bolagets förklaringar till de försenade leveranserna, samtidigt som bolaget bland annat hänvisar till produktionsproblem och avtal med andra köpare.

 • HIFK kammade noll i Åbo – TPS tog sin femte raka seger

  Lukko toppar tabellen i ligan.

  TPS har bra flyt i FM-ligan i ishockey just nu. I onsdagskvällens drabbning hade gästande HIFK inte mycket att säga till om. TPS-keepern Andrej Karejev plockade samtliga 29 skott på mål och TPS klättrade förbi HIFK i tabellen.

Läs också