Hoppa till huvudinnehåll

Norska OS-hoppet slår larm om fattiga idrottare: ”Folk måste sälja bilen för att rädda sin satsning – helt sinnessjukt i ett idrottsland som Norge”

Kjetil Borch jublar.
Kjetil Borch tog VM-guld 2018. Kjetil Borch jublar. Bild: EPA Kjetil Borch

Coronaviruset har drabbat idrotten ekonomiskt. Enligt NRK har de norska elitidrottarnas ekonomi stramats åt rejält. "Faktum är att många är fattiga", säger Olympiatoppens chef Tore Övrebö.

– Folk måste sälja bilen för att rädda sin OS-satsning trots att man redan har kvalat in. Det är helt sinnessjukt i ett idrottsland som Norge.

Det säger den norske roddaren Kjetil Borch till NRK.

Det norska rundradiobolaget rapporterar att Borch är en av många idrottare som har drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Borch har tappat 60–65 procent av sina inkomster som skulle ha kommit via sponsorer och prispengar.

Borch, som är världsmästare och tog OS-brons i Rio 2016, är ändå inte så orolig för sitt eget läge. 30-åringen är däremot bekymrad över hur de yngre norska OS-idrottarna ska klara det här.

– Vi som har varit med ett tag kan klara oss på sparade pengar, men väldigt många idrottare lever under fattigdomsgränsen.

"Ingen fast inkomst"

Enligt den norska elitidrottens chef Tore Övrebö lever upp till 60 procent av de norska elitidrottarna under fattigdomsgränsen. Nu har coronaviruset slagit till mot dem ännu hårdare.

– Faktum är att många är fattiga. De har inte mycket pengar, säger Övrebö.

Borch tycker att den norska staten måste gå in och stötta idrottare som inte är anställda av en klubb, vilket till exempel är fallet för fotbollsspelare.

Brottaren Stig-André Berge säger så här:

– Vi har inte en fast inkomst som tickar in på kontot varje månad. Alla intäkter kommer från egna sponsorer och det är inte lätt att be dem om stöd nu.

– Det förväntas medaljer – speciellt på ett OS – men vi får inte glömma den ekonomiska biten.

Behövs miljoner i stöd

Norska Olympiatoppens kartläggning visar att de behöver 50 miljoner norska kronor (knappt fem miljoner euro) för att kunna hjälpa idrottarna att satsa på ett liknande sätt mot OS 2021.

– Det kommer inga lösningar från det norska idrottsförbundet. Inte ens inbjudan till samtal. Jag räknar med att det jobbas i kulisserna. Huslån och andra utgifter kommer på löpande band till oss, säger Borch.

Enligt norska idrottsförbundet har man önskat krispaket från staten.

Läs också