Hoppa till huvudinnehåll

Pedersöre ändrar sig om lån till bollhall - Pedersöre Activity center får inte utlovade 300 000 euro

Fotboll på planen i Fennia Arena i Vasa.
Efter 10 år och flera försök verkar nu bygget av en bollhall i Bennäs bli av, trots att bolaget blir av med lånet från Pedersöre kommun. Arkivbild. Fotboll på planen i Fennia Arena i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fotboll,bollar,fotbollshall,fotbollsplaner,Vasa,fennia arena

Snart startar bygget av bollhallen Pedersöre Activity Center. Det här trots att Pedersöre tar tillbaka sitt löfte om ett kapitallån på 300 000 euro.

Guy Käcko som sitter i styrelsen för Pedersöre Activity Center är inte glad över kommunens agerande.

- Det är inte så lyckat, jag tycker de borde stå fast vid vad de har lovat. Det finns ingen orsak att hänvisa till corona. Viruset gör bara att det här är ännu viktigare för ungdomar. Bollhallen ger en meningsfull fritid åt hela familjer.

Kommunstyrelsens ordförande Greger Forsblom motiverar beslutet med att kommunen måste spara över hela linjen i rådande ekonomiska läge.

- Vi anser oss inte ha råd med 300 000 euro nu.

Men ska man inte hålla vad man lovat?

- Klart att man borde det, men det är också viktigt att vi vågar se över alla projekt i dagens läge. Då ska också bollhallen ska nagelfaras.

Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet
Greger Forsblom tycker det är naturligt att också bollhallen ses över då Pedersöre ser över alla utgifter. Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet Bild: YLE/Patrik Enlund ralf lindfors

Forsblom påminner om att kommunen fortfarande går i borgen för ett lån på 750 000 euro som hallbolaget tecknar för bygget.

Dessutom har kommunen förbundit sig att köpa aktier för cirka 70 000 euro.

Företagare träder in

Totalt beräknas bollhallen kosta kring 1,4 miljoner euro. En del kapital samlas in via en aktieemission till allmänheten. Ett lån på 750 000 euro tecknas också av hallbolaget.

Återstående pengar kommer till stor del från Pedersörebon och företagaren Leif Käldman som nu pungar ut med nästan dubbelt mer än han från början tänkt.

- För att få det här framåt blev jag tvungen att ge löfte om finansiering.

Käldman gav redan för ett par-tre år sedan löfte om pengar ifall kommunen också kommer emot. Nu blir summan som Käldman skjuter till nästan dubbelt större än tänkt.

- Den här hallen blir ganska dyr för mig, men hoppas den kommer någon tillgodo.

Eventuellt kan Käldman få tillbaka en del i framtiden men det är ännu oklart.

- Det är lite surt på sätt och vis. Jag förstår att det är dåliga tider. Men man kan inte utgå från att världen går under. Och går den under spelar det ingen roll. Det är nu man måste satsa och för att hålla igång ekonomin är det rätt tid att bygga nu.

Ingen fotbollsfantast men ser samhällsnyttan

Käldman säger att han själv inte är eller varit aktiv fotbollsspelare och inte precis någon fotbollsentusiast heller. Men han är villig att satsa på bygget ändå.

- Under åren som företagare har jag insett nyttan av lagarbete. Och de problem som ungdomen har ska förebyggas i så låg ålder som möjligt.

- Rent samhällsekonomiskt är det här en sund satsning. Det är inte idrottshallar som ruinerar Pedersöre utan sjukvården.

Käldman nämner att miljonöverskridningar i vården kanske kunde undvikas i någon mån om fler fick en meningsfull fritidssysselsättning.

- Jag har inte sparkat fotboll men kan konstatera att rent ekonomiskt får vi mest valuta för pengarna via fotbollen, både föräldrarna och samhället.

Hallen blir av efter flertal försök

De senaste tio åren har man enligt Käcko gjort 3-4 försök för att hallen ska bli av. Men bland annat besvär har gjort att processen dragit ut på tiden. Men nu är Käcko övertygad om att bollhallen blir av.

- Nu ska den byggas. Den ska användas från hösten. Halleverantören är klar.

Käcko tror att hallen blir fullbokad. Förutom kommunens egna spelare finns behov av träningstider för lag från Kronoby till Nykarleby.

Pedersöre sparar in allt som bara går

Att Pedersöre nu drar tillbaka kapitallånet på 300 000 euro beror enligt styrelseordförande Greger Forsblom på att kommunen nu måste se över alla sina utgifter.

Pedersöre kommun sparar in på allt från förnödenheter till politikernas arvoden under resten av året.

Nästan all personal, förutom lärarna, kommer att permitteras i sex dagar. Det handlar om 360 personer.

Timresursen minskar med några timmar, till exempel faller en timme finsk konversation bort i årskurs fem och sex i kommunens skolor.

- Vi tar med hyveln i alla sektorer, det gäller allt från material till köpta tjänster, säger Forsblom.

Enligt Forsblom är det dels coronaviruset som gjort att Pedersöre måste se om sitt hus, men dels också att man inte haft så goda bokslut de senaste åren.

Kommunen skjuter också fram en del investeringar, till exempel en renovering av kommungården.

De förtroendevalda kommer att få lägre arvoden resten av året, arvodena sänks med tre procent.

Genom de listade åtgärderna väntas kommunen klara året med ett resultat på minus 600.000 euro.

Forsblom är ändå bekymrad över att läget är så osäkert.

- Det är klart att får vi igenom det här paketet så är vi på rätt väg. Men får vi en andra våg av corona så är det väldigt illa. Oron ligger i skattebortfall och specialsjukvårdskostnader.

Samtidigt är både politiker och personal enligt Forsblom eniga om att man nu ska svänga skutan.

- Och det är nu vi ska agera och inte vänta och göra gropen för stor. Vi har ett ackumulerat överskott på 6 miljoner men jag vill inte göra en förlust på fyra miljoner flera år.