Hoppa till huvudinnehåll

Polisen misstänker att Subutextabletter smugglades från Frankrike till Finland i kexpaket

Olika kexpaket på rad. Paketen har siffrorna 1–4 framför sig och de hör till polisens bevismaterial eftersom polisen misstänker att narkotika smugglats i paketen.
Subutex-tabletterna misstänks ha smugglats bland annat i de här kexpaketen. Olika kexpaket på rad. Paketen har siffrorna 1–4 framför sig och de hör till polisens bevismaterial eftersom polisen misstänker att narkotika smugglats i paketen. Bild: Polisen kex,narkotika

Centrakriminalpolisen (CKP) har nu färdigställt sin förundersökning som gäller misstänkt narkotikasmuggling, där Subutextabletter smugglats från Frankrike till Finland via Sverige. Förundersökningen ingår i en omfattande helhet som CKP har utrett under åren 2019 och 2020.

Myndigheterna i Frankrike och Sverige konfiskerade sammanlagt 7 642 Subutextabletter under åren 2018–2020. Tabletterna misstänks hänga ihop med den helhet som CKP nu har utrett.

Polisen misstänker att tabletterna kommer från Paris och att de smugglats norrut i bland annat kexpaket. I Finland har Subutextabletterna främst sålts i Uleåborg och Kuopio.

I Frankrike har priset på tabletterna legat kring 3 euro, medan tabletterna sedan sålts för kring 20–50 euro på gatan i Finland, beroende på mängden tabletter som sålts. Tabletter har också smugglats till fängelser och där har priset varit kring 100–150 euro, meddelar polisen.

Handeln misstänks ha skett delvis via tor-nätet

Polisen misstänker att handeln åtminstone delvis har skett anonymt med pseudonymer och många underleverantörer via tor-nätet.

– I förundersökningen kom det fram att samma organisation misstänks ha sålt vapen och handgranater via tor-nätet. Utredningen har stärkt vår uppfattning om att olagliga varor allt oftare säljs via dark web, säger utredningens ledare, kriminalkommissarie Ari Soronen vid CKP i ett pressmeddelande.

Under förundersökningen har sju personer häktats, varav tre fortfarande hålls häktade.

Förundersökningen har gjorts i tätt samarbete med åklagaren och myndigheterna i Sverige och Frankrike.

Sju personer åtalas

Fallet går nu vidare till Uleåborgs tingsrätt.

Åklagaren uppger att åtal har väckts mot sju personer i fallet. Personerna misstänks för grova narkotikabrott eller medhjälp till grova narkotikabrott. Enligt åklagaren har mängden narkotika som smugglats varit omfattande med tanke på att narkotikan sålts i norra Finland.

Två personer åtalas dessutom för skjutvapenbrott och en person för brott mot bestämmelserna om explosiva varor. De här misstänkta brotten kom också fram i polisens förundersökning. En person åtalas för grov penningtvätt.

En del av de som åtalats har nekat sin skyldighet till brotten.

Läs också