Hoppa till huvudinnehåll

Vädret går mot det somrigare - goda chanser till solig och varm midsommar i år

Två barn leker i vattnet under en varm sommardag.
Under midsommaren kan det bli 3 till 6 grader varmare än i genomsnitt. Två barn leker i vattnet under en varm sommardag. Bild: Mostphotos värmebölja,sol,hetta,badstränder

Varma sommardagar utlovas i stora delar av landet denna vecka. Också under midsommarveckan ser det ut att bli varmare än normalt för tidpunkten.

Veckan börjar dock i det ostadiga vädrets tecken. I dag förekommer regnskurar i nästan hela landet och särskilt i landets södra och östra delar kan det förekomma åska. I sydöstra Finland kan åskskurarna vara kraftiga.

Däremot stiger temperaturen i dag till cirka 20 grader i väster och norr och det är soligt.

Från och med tisdag blir det soligare i söder, men vid östgränsen fortsätter det att regna och åska. Också där blir det uppehållsväder mot slutet av veckan.

På onsdag förstärks högtrycket och det börjar bli varmare i hela landet. Temperaturen väntas stiga till rejält över 20 grader, särskilt i västra Finland.

Ännu på onsdag kan det dock förekomma regn- och åskskurar vid sydkusten och östgränsen, men på andra håll är det uppehåll och riktigt varmt.

Under slutet av veckan kan det bli 25 grader varmt - störst är chansen för det i landets västra delar där solen kommer åt att titta fram.

Goda chanser till fint midsommarväder

Hur vädret exakt blir under midsommarveckan är ännu inte klart, men enligt Meteorologiska institutet utlovas det ändå varmt väder.

Också Foreca förutspår en somrigt varm midsommar.

Värmen kommer sig av att Finland ligger vid nordvästra utkanten av ett stort högtrycksområde - det strömmar in het och fuktig luft norrut från Svarta havet under den kommande veckan.

Enligt Foreca finns det goda chanser för överraskande varmt midsommarväder – 3 till 6 grader varmare än i genomsnitt.

Källor: Foreca, Meteorologiska institutet, HS