Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expert: Annimari Kortes säsongspremiär var häftig – hon har kapacitet till tider som börjar på 12,5

Annimari Korte ler efter pangloppet i Lahtis 2020.
Annimari Korte drog på smilbanden efter panginledningen på säsongen. Annimari Korte ler efter pangloppet i Lahtis 2020. Bild: Lehtikuva Annimari Korte

Annimari Korte gav ett förträffligt formbesked i sin säsongspremiär i Lahtis i går. Hon blev bara en dryg tiondel från sitt finländska rekord på den korta häcken med tiden 12,84. Yle Sportens friidrottsexpert Otto Ylöstalo var imponerad. Att det gick så fort undan är ju nog ganska häftigt, säger han.

Kortes notering 12,84 är den näst bästa tiden hon gjort i sin karriär. Otto Ylöstalo medger att hennes säsongsstart bådar gott inför fortsättningen av säsongen.

– Hon hade många års uppehåll och så körde hon in sig igen 2018. Nu har hon en ännu bättre grund att stå på än i fjol. Hon har tränat bättre utan några större motgångar. Att det gick så här fort undan är ju nog ganska häftigt, säger han.

Resultatet i säsongspremiären ger hopp om att HIFK-damen kan putsa sitt personliga rekord, 12,72, i sommar. Eventuellt är till och med tider på 12,5 inom räckhåll.

– Hon har ju själv sagt det. Hon har kapaciteten men vi ska komma ihåg att det är en lång väg från 12,84 till tider som börjar på 12,5. Då talar vi om otroligt tuffa tider. Vi ska komma ihåg att allt under 13 sekunder är världsklass.

– Finländskt rekord kan det åtminstone bli. Hon gjorde ett panglopp då hon löpte det gällande rekordet 12,72 i Joensuu. Men hon är i bättre form i år.

Oskari Mörö på gång igen

SFI-löparna tog för sig under gårdagens tävlingar i Lahtis. Esbo IF:s Oskari Mörö var en av kvällens stjärnor då han löpte nytt finländskt rekord, 23,24, på 200 meter häck.

– Det ser lovande ut då man tittar på hans löpning mellan häckarna. Han har jobbat hårt på den detaljen tillsammans med sina tränare Petra Stenman och Mikael Ylöstalo, säger Otto Ylöstalo.

Oskari Mörö blickar mot resultattavlan efter säsongspremiären i Lahtis 2020.
Oskari Mörö var på hugget i Lahtis. Oskari Mörö blickar mot resultattavlan efter säsongspremiären i Lahtis 2020. Bild: Lehtikuva Oskari Mörö

Mörö löpte det gällande finländska rekordet, 49,04, på 400 meter häck under OS i Rio 2016. Sen dess har han haft det motigt. Diverse skador och hälsoproblem har lett till att han inte har nått sin fulla kapacitet.

Enligt Otto Ylöstalo finns det indikationer nu på att Mörö kan vara på väg mot nya höjder i sommar.

– Hans steg bär nu framåt på ett bättre sätt. De rotationer som delvis orsakade hans skador är borta. Efter de jobbiga säsongerna så kan jag bara tänka mig hur hungrig han är att få tävla. Inte minst för att han blev snuvad på en plats i VM i Doha i fjol.

Sara Kuivisto jagar rekord på bred front

Borgå Akilles Sara Kuivisto är en av den inhemska friidrottssäsongens hetaste namn. Hon har som mål att löpa finländskt rekord på 600, 800 och 1 000 meter.

Det var inte långtifrån att hon skulle ha putsat Mari Järvenpääs rekord 1.29,41 på 600 meter ren i Lahtis i går. Kuivisto fick nöja sig med en klar seger på tiden 1.30,10.

– Det var ett ryckigt lopp. Det var ett par lägen, dels vid 200 och dels vid 400 meter, som påverkade hennes löprytm. Hon har kapaciteten. Värt att minnas att hon löpte allt bättre mot slutet av förra säsongen så om det går lika i sommar så är tre finländska rekord inte helt omöjligt. Men frågan är om hon får tillräckligt högklassigt motstånd den här säsongen då det mesta känns osäkert?

Sara Kuivisto vinner 600 meter i Lahtis 2020.
Sara Kuivisto var överlägsen i 600-metersloppet i Lahtis. Sara Kuivisto vinner 600 meter i Lahtis 2020. Bild: Lehtikuva Sara Kuivisto

Stormvarning av släggkastarna

Två av veckoslutets mest anmärkningsvärda finländska friidrottsresultat levererades i lördags. I släggtävlingar i Somero kastade Krista Tervo finländskt rekord, 71,93, medan Aaron Kangas noterades för internationellt gångbara 77,09.

– Sist och slutligen var resultaten inga jättestora överraskningar. Eventuellt då det att de kastade så långt i säsongsöppningen. Å andra sidan är släggan en gren där man vinner mycket på att kasta avslappnat. David Söderberg har förklarat för mig hur stor negativ inverkan det har att kasta med spända axlar. Problemet i säsongsöppningen är att man ofta vill lite för mycket, säger Ylöstalo.

Han poängterar att Krista Tervo kastade två gånger över 70 meter förra säsongen – i lördags gjorde hon det två gånger under en och samma tävling.

– Hon har fört damernas släggkastning i Finland till en ny nivå. Hon axlar nu en ny roll. Tidigare var hon en utmanare men från och med i fjol var hon dominant.

Aaron Kangas putsade sitt rekord med över två och en halv meter i Somero. Hans 77,09 är den längsta släggbågen i Finland på fyra år.

– Han kastade personligt rekord ren i vintras men det ryktades om att han hade kastat ännu längre under träningspass i fjol. Nu fick han ut allt av sin kapacitet.

– Både Tervo och Kangas är födda 1997. De har sina bästa år framför sig. Släggkastarna är ofta som bäst först kring 30-årsåldern så det ser lovande ut.