Hoppa till huvudinnehåll

Även Wales VM-rally ställs in – femte tävlingen att inhiberas helt och nu kan hela säsongen vara i fara: "All satsning skulle rinna ut i sanden"

Esapekka Lappi I Wales rally 2019.
Esapekka Lappi I Wales 2019. Esapekka Lappi I Wales rally 2019. Bild: EPA/Reporter Images Esapekka Lappi

”För många osäkerhetsfaktorer” har nu gjort att ännu ett VM-rally är inhiberat. För första gången på över 50 år kommer det nämligen inte att arrangeras en deltävling i Wales. Samtidigt är nu totalt fem tävlingar inhiberade, två flyttade och enbart tre körda. Det får rallykommissionens viceordförande Timo Rautiainen att se en hotbild där ingen världsmästare utses i år.

De inhiberade VM-rallyna rullar in med allt snabbare takt. Det har även Timo Rautiainen som är rallykommissionens viceordförande på internationella bilsportförbundet (Fia) märkt.

– Situationen lever och takten för när meddelandena om inhiberade tävlingar rullar in har trappats upp. Det har blivit lite av en dominoeffekt. Jag har inte ännu fått en helhetsbild över huruvida vi ännu kan tänka oss att VM-serien hålls i liv i år, säger Rautiainen till Yle Urheilu. och menar att han ännu inte varit i kontakt med Fia.

För sex dagar sedan blev det klart att VM-rallyt och jubileumstävlingen i Jyväskylä inhiberas. En dag senare inhiberades även deltävlingen i Nya Zeeland.

Före det hade redan deltävlingarna i Portugal och Kenya tagits bort från kalendern, medan både Argentinas och Italiens VM-rally flyttats fram. I dag kom ännu ett besked.

Hälften av alla deltävlingar borde köras för att en mästare ska utses

För första gången sedan 1967 kommer Wales VM-rally inte att bli av.

Deltävlingen skulle köras i månadsskiftet oktober-november. ”För många osäkerhetsfaktorer” fick arrangörerna att redan nu konstatera att det är bättre att inhibera, säger David Richards på Storbritanniens motorsportförbund.

– Det här är inte ett beslut som vi fattat lättvindigt, säger han på WRC-seriens webbplats och tillägger att de insett att det är omöjligt att göra upp säkra planer för ett så stort evenemang på hösten.

Timo Rautiainen säger att det var ett väntat beslut. I nuläget är det bara Turkiets, Tysklands och Japans VM-rallyn som inte inhiberats och fortfarande finns i kalendern. Samt de framflyttade deltävlingarna i Argentina och Italien vars öde är oklart.

Med enbart tre deltävlingar körda är det osäkert huruvida världsmästerskapet alls kommer kunna delas ut.

– En gemensam konsensus har varit att hälften av säsongens 14 deltävlingar borde köras, säger Rautiainen.

"Skulle vara konstigt om tre deltävlingar körs och säsongen sedan stryks"

Det innebär minst sju deltävlingar – vilket betyder att fyra av fem som finns kvar i kalendern borde gå att arrangera. Rautiainen tror åtminstone att VM-rallyt i Argentina ännu backas.

– Jag orkar inte tro att deltävlingen i Argentina blir av eftersom motorsportförbundet i landet har sagt att de inte har realistiska möjligheter att arrangera rallyt det här året. Jag skulle ändå inte bli förvånad om Italiens VM-rally körs ännu det här året.

Rautiainen säger att han gärna ser att alla återstående tävlingar arrangeras för att säsongen på ett värdigt sätt ska avslutas med att någon utses till världsmästare.

– Jag hoppas det ännu körs. Det skulle vara konstigt att det bara körs tre deltävlingar och sedan stryks hela säsongen. All satsning som gjorts i stallen skulle rinna ut i sanden.

Turkiets VM-rally är planerat att köras i slutet av september, Tysklands i mitten av oktober och Japans som sista deltävling i slutet av november.

Läs också