Hoppa till huvudinnehåll

Burundis långvarige president Pierre Nkurunziza död vid 55 års ålder

Nkurunziza håller sin näve i luften.
Nkurunziza i huvudstaden Gitega i januari 2020, då hans efterträdare valdes. Nkurunziza håller sin näve i luften. Bild: imago images/Xinhua/All Over Press Pierre Nkurunziza

Pierre Nkurunziza ledde landet i 15 år och skulle ge över makten i augusti, trots att han kunde ha regerat i 14 år till. Nkurunzizas tid vid makten präglades av våld, fotboll och Gud.

Det är oklart hur Nkurunziza egentligen dog. Enligt regeringen tittade han på en volleybollmatch så sent som på lördag, men togs kort därefter in på sjukhus.

Hans tillstånd ska ha förbättrats på söndag, men åter förvärrats på måndag, då han enligt regeringen drabbades av en hjärtinfarkt. Trots en flera timmar lång insats kunde läkare inte rädda hans liv.

Att en eventuell coronainfektion skulle ha bidragit till Nkurunzizas död är inte omöjligt. För en dryg vecka sedan flögs nämligen hans fru till Nairobi i Kenya för att få vård för covid-19.

I offentligheten vidhöll Pierre Nkurunziza ändå längs med våren att viruset inte var ett problem i Burundi, och sa för bara två veckor sedan att Gud hade räddat landet från viruset.

President efter Guds vilja

Nkurunziza ansåg sig själv vara utsedd av Gud att leda Burundi, och enligt kritiker använde han religionen för att i allt större utsträckning skapa en personkult runt sig.

Sport var också viktigt för den före detta tränaren, som ägnade ungefär hälften av sina veckor till att resa runt i landet och spela fotbollsmatcher med sitt lag Alleluia FC. Hans lag vann oftast.

Burundis historia är blodig. Statskupper, massakrer och lönnmord har avlöst varandra allt sedan landet blev självständigt från kolonialmakten Belgien år 1962. Den nuvarande politiska krisen fick däremot sin början då Pierre Nkurunziza ville ställa upp för en tredje mandatperiod i följd som president år 2015.

Oppositionen ansåg att det bröt mot grundlagen och protesterade högljutt. Regeringen kuvade motståndet med hård hand, så till den grad att ett nytt inbördekrig befarades bryta ut.

År 2017 hade kring 1 200 människor dött i oroligheterna och över 400 000 flytt landet, enligt Internationella brottmålsdomstolen, som har inlett en undersökning om misstänkta brott mot mänskligheten i Burundi.

Risk för blodig kamp om makten

2018 överraskade Pierre Nkurunziza, då han meddelade att han inte tänker ställa upp i val igen. I augusti 2020 var det tänkt att hans efterträdare skulle ta över.

Nkurunziza skulle ändå antagligen ha fortsatt verka i politiken. I februari godkändes en lag som beviljade honom titeln "patriotismens suveräna ledare", en titel som gav honom motsvarande 470 000 euro i pension och en villa. Burundi är världens tredje fattigaste land.

Valet av Nkurunzizas efterträdare, den pensionerade generalen och tidigare rebelledaren Evariste Ndayaishimiye, var ändå inte enhälligt. Ndayaishimiye och hans motkandidat Pascal Nyabenda hade båda flera generaler bakom sig, och trots att maktöverföringen är utstakad av grundlagen finns det en risk för interna maktstrider i det styrande partiet, säger analytikern Nelleke van de Walle från tankesmedjan International Crisis Group.

Källor: AFP, Reuters