Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Man i Jyväskylä utnyttjade över 20 barn sexuellt via nätet

Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt  lejonhuvud.
Den misstänkte är en man från Jyväskylä född 1979. Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt lejonhuvud. Bild: Yle/Paulus Markkula polisen,poliser,straff,brott

En förundersökning av en serie sexuellt utnyttjande av barn har avslutats vid Centralkriminalpolisen. Den misstänkte är en man född 1979 i Jyväskylä. Offren är bosatta i olika delar av Finland.

Den misstänkte har kontaktat barnen via sociala medier och erbjudit tjänster.

– Fallen utreds bland annat som sexuellt utnyttjande av barn som skett via internet. Det har inte förekommit något fysiskt umgänge och det finns inga andra misstänkta, säger undersökningsledare Sanna Springare vid CKP.

– I det här fallet är det fråga om ett så kallat grooming-fenomen, som betyder att barn på nätet kontaktas med sexuella avsikter.

22 offer i åldern 9 till 14

Förundersökningen inleddes år 2018 och ärendet utreddes till en början av den lokala polisen. Senare sammanslogs de misstänkta brotten och CKP tog an fallet hösten 2019.

Den misstänkta greps redan i oktober, men frigavs i december. Han häktades på nytt i april.

De misstänkta brotten har begåtts mellan 2018 och 2020. Det finns sammanlagt 22 offer och de var i åldern 9 till 14 vid tiden för brotten.

Ärendet har lämnats till Västra Finlands åklagardistrikt i Jyväskylä för åtalsprövning.

Läs också