Hoppa till huvudinnehåll

Efter månader av osäkerhet – på lördag rivstartar nationella ligan: ”Hoppas att vi skakar av oss ringrostigheten snabbt”

Essi Sainio från HJK avfyrar ett skott.
Essi Sainios HJK är regerande mästare. Essi Sainio från HJK avfyrar ett skott. Bild: Lehtikuva Essi Sainio,HJK Helsingfors (kvinnornas laget),Damligan,damfotboll

Den inhemska seriefotbollen sparkar i gång på lördag. Förutsättningarna för lagen i den nationella damligan har varit utmanande på grund av coronarestriktionerna och en viss orutin kan orsaka problem under öppningsomgångarna. Men ivern är det inget fel på. Alla i vårt lag är oerhört taggade, säger Essi Sainio från regerande mästaren HJK.

Träningssäsongen inom finländsk fotboll beskrivs ofta som världens längsta. I år har den förlängts ytterligare på grund av coronaepidemin.

– Vi hade vår första samling med laget för 211 dagar sen. Det har varit utmanande. Tanken att få börja spela matcher igen gör att det vattnas i munnen på precis alla, säger Ilves huvudtränare Mika Lahtinen.

HJK:s Essi Sainio medger att hon inledningsvis var skeptisk till att inleda serien över huvud taget. Men hon vande sig vid tanken så småningom.

– Det har varit en märklig försäsong. Jag hade mina dubier men jag vet att jag talar för hela laget då jag säger att alla är mycket ivriga nu.

Långa bortaresor ett gissel för Åland United

Också Åland Uniteds målvaktsstjärna Anna Tamminen känner en viss osäkerhet inför säsongsstarten.

– Spelmässigt är vi inte där vi borde vara. Vi hade en träningsmatch förra veckoslutet och det finns en hel del att förbättra. Jag hoppas att vi skakar av oss ringrostigheten snabbt.

Åland United.
Åland United tog brons förra säsongen. Åland United. Bild: Tomi Hänninen Åland United

Coronaläget är speciellt utmanande för Åland United på grund av de många och långa bortamatcherna.

– Det blir en hel del att fundera på. Våra rutiner på väg till och från bortamatcherna måste fungera perfekt, så vi kan fokusera på själva matcherna, säger Tamminen.

Detaljerat regelverk ska minska smittorisken

De tio ligalagen spelar en dubbelserie. Det finns utrymme för förändringar i matchprogrammet ifall lag försätts i karantän på grund av coronasmitta.

Bollförbundet har skissat upp ett detaljerat regelverk för att förminska smittorisken.

– Alla aktörer, spelare, tränare, ledare och domare, ska kolla läget varje matchdagsmorgon. De ska mäta sin temperatur och fylla i ett formulär, säger Heidi Pihlaja som är utvecklingschef för damfotbollen i Bollförbundet.

För att minska skaderisken tillåts fem byten per lag.

Man har redan gjort upp ett regelverk ifall säsongen avbryts på grund av en ny epidemivåg.

– Ifall man hinner spela 85 procent av matcherna så delar vi ut FM-medaljer. I så fall kommer lag också att degraderas och avancera normalt, säger Pihlaja.

Spelas färre matcher än så sker stryks hela säsongen. Det innebär att inga nedflyttningar eller avancemang heller äger rum.

Jämnare serie att vänta?

Regerande mästaren HJK axlar favoritskapet också den här säsongen.

HJK har visserligen tappat skyttedrottningen Jutta Rantala, som flyttade till Sverige och Kristianstads DFF, men Essi Sainio tror att laget kommer att ha bättre bredd i offensiven i år. Hon nämner Jakobstadsbördiga Wilma Sjöholm som en potentiell målspottare.

Wilkma Sjöholm på träning
Wilma Sjöholm är ett av HJK:s nyförvärv. Wilkma Sjöholm på träning Bild: Yle/Anki Karhu HJK Helsingfors (kvinnornas laget),wilma sjöholm

Åland United har tagit brons i de två senaste säsongerna. Nu vill man ha mer än så.

– Vi har talat om att vi kommer att kämpa om ligaguldet sen januari. Personligen ser jag att säsongen ger mig en möjlighet att visa vad jag går för. Så jag kan utmana Tinja-Riikka Korpela i landslaget, säger Anna Tamminen.

Serien förutspås bli avsevärt jämnare än i fjol då HJK vann ligaguldet med tio poäng till godo på Honka.

– Ett lag spelade i fel serie och är tillbaka nu (PK-35 Vanda reds. anm.). KuPS har fått mer tid att bygga upp laget och vi hade jobbiga matcher mot TPS och Ilves förra säsongen, säger Honkas tränare Rosa Lappi-Seppälä.

En välkommen nymodighet är att seriens samtliga matcher sänds live på strömningstjänsten Ruutu.

– Hoppas vi får se samma effekt som under VM-turneringen 2019. Många kom då fram till mig och berättade att de var förvånade över den höga spelkvaliteten. Nu har vi samma chans, säger Ilves-lotsen Mika Laitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport