Hoppa till huvudinnehåll

Fredric Portin får agera hare när Camilla Richardsson ska vässa formen inför en mellansäsong – inställt EM grämer henne rejält: "Det är mästerskapet där vi finländare verkligen har chansen"

Camilla Richardsson sitter efter målgång.
Camilla Richardsson säger att coronaläget inte har påverkat henne nämnvärt. "Jag har löpning som en livsstil och jag skulle ha kört på även om det hade blivit en tävlingspaus på två år." Camilla Richardsson sitter efter målgång. Bild: All Over Press Camilla Richardsson

Beslutet att ställa in friidrotts-EM kändes tungt för Camilla Richardsson. När sommarens stora mästerskap är strukna medger hon att det här blir en mellansäsong – men det kan också föra något positivt med sig.

I slutet av april kom nådastöten för friidrotts-EM i Paris. Mästerskapet, som skulle ha avgjorts i slutet av augusti, ströks ur kalendern och kommer aldrig tillbaka.

Camilla Richardsson medger att det beskedet var tufft att smälta.

– EM är ju det mästerskap där vi finländare verkligen har chansen att visa framfötterna. Om man gör ett hyfsat lopp i EM kan det räcka riktigt långt. Om man gör sitt livs lopp i OS kanske det ändå inte räcker till en finalplats.

Richardssons EM-paus blir lång. Hon deltog på 3000 meter hinder i Amsterdam 2016, men 2018 åkte hon på en fraktur i vristen ett par veckor före EM i Berlin.

– Jag hade tänkt ta revansch i sommar, men nu får jag vänta två år till.

Tycker en morot kunde ha fått vara kvar

EM i Paris är inställt och OS i Tokyo är framflyttat till 2021. Då blir sommaren också väldigt annorlunda för friidrottarna.

– Jag har accepterat att det blir en mellansäsong, säger Richardsson.

På grund av coronapandemin bestämde det internationella friidrottsförbundet (WA) att det inte är möjligt att kvala in till OS i sommar. Där rök också en morot för idrottarna.

Camilla Richardsson får åka till Qatar i september.
I fjol sprang Camilla Richardsson sitt personliga rekord 9.35,27 på 3000 meter hinder. Camilla Richardsson får åka till Qatar i september. Bild: Jami Ivanoff / All Over Press Camilla Richardsson

Richardsson förstår beslutet, men tycker att WA kunde ha lämnat en OS-dörr öppen.

– Jag förstår varför det inte är möjligt att samla rankningspoäng. Däremot kunde de kanske ha övervägt att hålla möjligheten att klara kvalgränserna. De är så tuffa att väldigt få idrottare som inte klarade av dem i fjol skulle ha fixat dem i år.

"Behöver inte springa mycket hinder i år"

Richardsson har två alternativ när det gäller sommarens premiär: 5000 meter i en ”tematävling” i Esbo den 27 juni eller 1500 meter i den första GP-tävlingen i Jyväskylä den 8 juli.

– Det beror på hur startfältet ser ut i Esbo. Om det finns en hare lär jag åka till Esbo och springa. Annars blir det premiär i Jyväskylä. 1500 meter är alltid en gren där det finns motstånd.

I och med att det inte är möjligt att kvala in till OS finns det ingen press att springa hinder. Hinderlopp medför dessutom större risker än slätlöpning

Första chansen att tävla på huvuddistansen 3000 meter hinder kommer i GP-tävlingen i Lahtis den 15 juli.

– Jag behöver egentligen inte springa så mycket hinder i år. Det är en bra sommar att springa mer 1500 meter eller till och med 800 meter för att få testa snabbheten.

– I och med att det inte är möjligt att kvala in till OS finns det ingen press att springa hinder. Hinderlopp medför dessutom större risker än slätlöpning.

Ska toppa formen till FM

Hon räknar upp GP-tävlingen i Esbo i början av augusti, FM i Åbo senare i augusti och landskampen mot Sverige i september. Dessutom finns hinder med på Diamond League-programmet i Stockholm – om det är möjligt att arrangera stora friidrottsgalor i år och Richardsson får en startplats.

– Det räcker långt med fyra till fem hinderlopp. Det håller kvar känslan.

– Den inhemska säsongen ser jättebra ut. Det finns ju hur många tävlingar som helst. Det börjar bara lite senare än vanligt. Jag kan fylla sommaren med att plocka från kalendern, men jag hoppas framför allt på några tävlingar med riktigt bra motstånd så jag kan pressa ner tiderna.

Vilka är dina mål?

– Målet är en formtopp i augusti vid FM. Jag vill göra en så bra tävlingssäsong som möjligt, men på längre distanser är det tufft att springa rekord utan hjälp. Om man har internationellt motstånd och publik tänder man till på ett annat sätt än när man springer på en sportplan för sig själv.

Camilla Richardsson poserar.
Camilla Richardsson har tagit hem de tre senaste FM-gulden på hinder. Camilla Richardsson poserar. Bild: Yle/Sebastian Backman Camilla Richardsson

Den finländska friidrottssommaren har ändå startat med många fina resultat. Det förvånar inte Richardsson så mycket.

– Det här har varit ett viktigt år för många och man har satsat. Det kommer att synas – även om det blir tävlingar i Finland mot nationellt motstånd.

Ovanligt lång träningssäsong kan vara bra för nästa år

Richardsson ser också något positivt med att sommaren inte innehåller OS och EM. Fram till nu har hon kunnat tränat stora mängder och inte haft några fysiska bakslag.

Hennes långa USA-läger avbröts på grund av coronaläget, men långdistanslöpare drabbas inte så mycket av restriktionerna.

– Oberoende om jag får ut allt i sommar eller inte så hjälper det här mig när grundträningen startar igen i höst. Det är väldigt sällan som man får köra på oavbrutet. Ofta kommer någon mindre tävling, ett terräng-FM eller något annat som avbryter träningsperioder. Nu har jag kört på i lugn och ro.

Trots besluten om mästerskapen har Richardsson inte haft några problem med motivationen. Nu ser hon fram emot att sänka träningsmängden, springa tuffare pass på bana och vässa formen – och hon ska få lite draghjälp i träningen på Karlsplan.

Den förre landslagsorienteraren Fredric Portin har flyttat till Vasa och tanken är att han ska vara hare i ett 3000-meterslopp.

– Han sprang 10 000 på 31.30 så hans form räcker till mer än väl. Jag är inte ens nära sådana tider, säger Richardsson och skrattar.

Yles friidrottssommar

27 juni, Esbo och Vanda: kl. 18.00 Yle TV2 och Yle Arenan
8 juli, GP-tävling, Jyväskylä: kl. 18.30 Yle TV2 och Yle Arenan
15 juli, GP-tävling, Lahtis: kl. 18.30 Yle TV2 och Yle Arenan
22–23 juli, Tammerfors: kl. 19.00 Yle TV2 och Yle Arenan
1 augusti, GP-tävling, Kuortane: kl. 17.30 Yle TV2 och Yle Arenan
5 augusti, GP-tävling, Esbo: kl. 18.00 Yle Arenan, och kl. 18.30 Yle TV2
11 augusti, Paavo Nurmi Games, Åbo: kl. 18.55 Yle TV2, Yle Arenan och Yle Puhe
14–16 augusti, FM , Åbo: 14 augusti kl. 17.50, 15 augusti kl. 18.15 och 16 augusti kl. 15.00 Yle TV2, Yle Arenan och Yle Puhe
26 augusti, Stjärntävling, Helsingfors: kl. 17.30 Yle Arenan och kl. 19.30 Yle TV2
5–6 september, friidrottslandskamp Finland–Sverige, Tammerfors: 5 september kl. 17.00 och 6 september kl. 12.30 Yle TV2, Yle Arenan och Yle Puhe
12–13 september, stafett-FM, Kotka: 12 september kl. 18.00 och 13 september kl. 17.00 Yle TV2 och Yle Arenan
27 september, terräng-FM, Kurikka: kl. 15.30 Yle TV2 och Yle Arenan

Sändningstiderna är preliminära och ändringar är möjliga.
Samtliga tävlingar på Yle Arenan och på TV2 refereras på svenska